WSJ: Kína-szakértők és hadiipari cégek a célpontjai az amerikai kormánytisztviselők e-mail fiókjai elleni hackertámadásnak

Washington  (MTI) – Kína-szakértők és hadiipari cégek a célpontjai azoknak a hackertámadásoknak, amelyeket nemrégiben kínai hackerek intéztek amerikai kormánytisztviselők Gmail fiókjai ellen – állította hétfői számában, szakértőkre hivatkozva a The Wall Street Journal.

A célpontnak kiszemeltek rendszeres kapcsolatban állnak Washingtonnal, ugyanakkor az ő gépeiket és e-mail fiókjaikat nem védi olyan komoly tűzdal, mint az amerikai kormány levelezését. A lap szerint a támadások Kínából indultak ki, de nem bizonyítható, hogy azokat az ország vezetése rendelte volna el.
    A Google a múlt héten jelentette be, hogy egy újabb, az erre a taktikára épülő, adathalász támadást észlelt. A hackerek olyan, a csatolmányukban vírust hordozó e-maileket küldtek szét, amelyek látszólag a felhasználó valamelyik ismerősétől származnak. A megnyitás után a kémprogram megnyitja a hozzáférést a megfertőzött számítógép adataihoz.
    Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az ilyen támadások száma, áprilisban a szokásosnál négyszer-ötször több ilyet értek tetten – írta a lap a Mandiant nevű komputerbiztonsági cégre hivatkozva. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a washingtoni Kína-szakértők elleni támadások négy éve tartanak. Ebben az időszakban három tucatnyi szakember esetében mintegy 100 támadási hullámot regisztráltak.