Wroclaw lesz 2016-ban Európa egyik kulturális fővárosa

Brüsszel/Varsó, 2011. június 21., kedd (MTI) – A délnyugat-lengyelországi Wroclawot választották Európa 2016. évi egyik kulturális fővárosává – jelentették be kedden Brüsszelben és Varsóban.

Az alsó-sziléziai vajdaság székvárosát öt pályázó lengyel város – Wroclaw mellett Gdansk, Lublin, Katowice és Varsó – közül választotta ki a lengyel kulturális és nemzeti örökség minisztériuma.

2016-ban Lengyelország és Spanyolország adhatja az unió egy-egy kulturális fővárosát. A spanyol győztest a jövő héten választják ki.

Wroclaw 1,5 millió eurót kap a Melina Mercouri alapból a lengyel kultúra európai népszerűsítésére.

Wroclaw a többkultúrájú, sokszínű és gazdag város

A nyertes pályázatában arra helyezte a hangsúlyt, hogy hogyan született újjá a második világháborúban teljesen elpusztult Wroclaw, hogyan vált többkultúrájú, sokszínű és gazdag várossá.

Wroclaw sokféle kulturális rendezvény színhelye, a lengyelországi popfesztiváloktól a Wratislavia Cantans kamarazenei rendezvényig vagy a Jazz az Oderán fesztiválig.

Az európai kulturális főváros eszméje a Kulturális Miniszterek Európai Tanácsának 1985. május 13-i találkozóján született. Melina Mercouri akkori görög kulturális miniszter terjesztette elő. 2005-től évente két európai város kapja meg ezt a címet, egy az EU régi és egy az új tagországai közül. Lengyel város először részesült ebben a megtiszteltetésben Lengyelország 2004-es uniós csatlakozása óta.

A magyar városok közül eddig Pécs volt uniós kulturális főváros, a baranyai megyeszékhely tavaly töltötte be ezt a címet.