hazaszeretet és hiányérzet

2019.12.11. 21:22

Díjazták a Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeit

A szakmai zsűri elismeréseit, a partnerszervezetek különdíjait és a közönségdíjakat összesen tizenöten vehették át.

Budapest, 2019. december 11. A Magyarország 365 fotópályázat képeibõl nyílt kiállítás a Bálna Budapest kulturális központban 2019. december 11-én, a díjátadó ünnepség napján. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat nyerteseit szerdán Budapesten.

A szakmai zsűri döntése szerint a Természet és táj kategória első helyezettje Daróczi Csaba A szikes tavak madarai sorozata, második Tóth Péter Út a túlvilágra, a harmadik Orbán Péter A fotós pillanata című képe lett.

Az Épített és tárgyi örökség kategóriában első helyen Pataki Tamás Szimmetria, másodikként Polgár Ádám Magyarország legszebb boltozatai sorozata, harmadikként Piti Marcell Tanya No.01 című fotója végzett.

A Városi és vidéki közösségi és életképek kategóriában első helyezést ért el Jászai Balázs Zalakaros című képe, második lett Rédling Hanna Panzió sorozata, harmadikként Tóth-Piusz István Múzeumi séták sorozatát díjazták.

Közönségdíjban részesült Rizsavi Tamás A Duna mosolya, Papdi Balázs Kupolanézet és Bozó Pál Lopott pillanatok című fotográfiája.

A Magyar Természetjáró Szövetség különdíjában Potyó Imre Jéglakó, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete különdíjában Molnár István Jól kezdődik, a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjában Pádár Piroska Jó reggelt, 2019! című fotója részesült.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a díjátadón elmondta, hogy

a pályázat ötlete két dolog találkozásából született, az egyik a hazaszeretet, a másik a hiányérzet.

„Utóbbi annyit jelent, hogy bár sok színvonalas fotópályázat van az országban, de alig található olyan, amely az országot teljes egészében, a maga sokszínűségében, ezernyi árnyalatában és szépségében törekszik bemutatni. A Magyarország 365 fotópályázat ebben szeretne szerepet játszani” – hangsúlyozta.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos arról szólt, hogy ez a díjátadó a Nemzeti Filmintézet megalakulásának az előestéje, hiszen az ide készült fotók arról beszélnek, amiről szeretné, ha az intézet is szólna.

Kaiser Ottó, a zsűri elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy

a pályázatra több mint 4700 alkotó küldött képet, s a díjazottak háromnegyede amatőr fotográfus.

A beérkezett 17 ezer pályaműből szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat. A zsűri elnöke Kaiser Ottó, a tagja Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész, Szarka Klára fotótörténész, Kerekes Emőke fotográfus és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója volt.

A kategóriák első helyezettjei 1-1 millió forint, a második helyezettek 500-500 ezer forint, a harmadik helyezettek 300-300 ezer forint jutalomban részesültek, az internetes közönségszavazás győztesei 1-1 millió forint pénzjutalmat kapnak kategóriánként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában