Hajdú-Bihar

2007.11.17. 11:47

Tudományterületek találkozása

<p>Debrecen - Reumatológus–bőrgyógyász–szemész közös tudományos továbbképzést tartanak a Kölcsey Központban november 15. és 18. között.</p>

A fórumra az ország minden reumatológusa, bőrgyógyásza, szemésze, valamint több belgyógyász és háziorvos kapott meghívót, s – a szombati sajtótájékoztatón elhangzó információ szerint – több mint hatszázan el is fogadták a meghívást. A négynapos rendezvényen a hazai egyetemek szakemberei mellett előadók érkeztek az Egyesült Államokból, Izraelből, Csehországból,

és Németországból is. A 20–30 perces, fotókkal, képekkel illusztrált előadásokban a fentebb említett tudományterületek széles spektrumát áttekintik.

Ez az első interdiszciplináris (vagyis több tudományágra kiterjedő, több szakterületet közösen érintő) kongresszus hazánkban. Néhány éve szorosabbra fűződött a reumatológia, a szemészet és a bőrklinika kapcsolata. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy a szem, vagy a bőr tünetei adnak jelet egyéb, reumatológiai betegségekről – mondta el Szekanecz Zoltán egyetemi docens, a Klinika Reumatológiai Tanszékének vezetőke.

Berta András klinikai centrumelnök-helyettes, a szemklinika igazgatója hozzátette továbbá, hogy a DE OEC-hez tartozó klinikák együttműködésének összehangolása nem pusztán az anyagi források felhasználását tenné ésszerűbbé, hanem a munka jobb szervezése még eredményesebbé tenné a gyógyítást is.

A kongresszuson szóba kerül például a pikkelysömör, az ehhez társuló ízületi gyulladások, a gyulladásos izombetegségek, a hólyagos bőrbetegségek, a manapság sokat emlegetett Crohn betegség kérdései és veszélyei. Foglalkoznak ezen kívül a modern kezelési lehetőségekkel is.

A konferencia anyagát később DVD formában meg lehet majd vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!