Winkler Gyula váltotta Nagy Zsoltot a román informatikai tárca élén

Winkler Gyula lett a román kormány távközlési és informatikai miniszter a korábban felfüggesztett Nagy Zsolt helyett. Traian Basescu (Táján Böszeszku) államelnök kedden délelőtt iktatta be az RMDSZ javasolta új tárcavezetőt.

A 43 éves, Hunyad megyei Winkler Gyula a gazdasági és kereskedelmi tárca megbízott kereskedelmi minisztere volt az áprilisi kormányátalakításig, utána pedig államtitkári tisztséget töltött be.

Nagy Zsoltot június 11-én függesztette fel Traian Basescu államelnök, miután ügyészségi vizsgálat indult ellene: privatizációs visszaélésekben való bűnrészességgel gyanúsítják.

Az RMDSZ mindvégig Nagy Zsolt ártatlanságát hangoztatta. Bár a nyomozás még nem zárult le, a román jogszabályok szerint a miniszteri tisztségből való felfüggesztés 45 napig tarthat, ennek leteltével új személyt kell kinevezni a felfüggesztett miniszter helyébe. Nagy Zsolt ügyében a felfüggesztéstől számított 45 nap július 26-án, csütörtökön járt le.

“Tudtam, hogy ez a nap is eljön, tudtam a megbízatás elvállalásának pillanatában. Azt viszont nem is gondoltam, hogy ily módon. Ha valaminek örvendhetek ma, az az, hogy RMDSZ-es miniszternek adom át a minisztériumot. Egy viszonylag jól működő intézményt vehet át, ahol világosan meghatározott stratégia és leosztott feladatok jellemzik a tevékenységet” – írja keddi blogbejegyzésében Nagy Zsolt, hozzátéve: számára felháborító, hogy “mindenki úgy tesz mintha minden a legnagyobb rendben lenne abban az országban, ahol felfüggesztenek egy minisztert teljesen ártatlanul (…)”.