Wilma letarolta az egyik mexikói üdülőparadicsomot

Egyes szállodák harmadik emeletéig csapnak fel a hullámok Cancunban. A tengert a Wilma hurrikán korbácsolja fel ennyire a világhírű mexikói üdülőhelynél. A forgószél ugyan veszített erejéből, viszont így lassabban mozog és ezáltal nagyobb károkat okoz.

A hurrikán elől több tízezren elmenekültek, turisták és helybéliek százezrei viszont óvóhelyeken összezsúfolódva várják már 24 órája, hogy a forgószél tovább vonuljon. Az időnként 225 kilométeres óránkénti sebességgel dühöngő szél háztetőket tépett le, fákat csavart ki tövestül, és olyan épületeket is súlyosan megrongált, amelyekről korábban úgy tartották, hogy “hurrikánbiztosak”.

A mexikói Yucatan-félsziget északi csücskét éppen csak elérő Wilma nagyon lassan fordul, és ismét tenger fölé érve várhatóan megint nagyobb erőre kap. A forgószél miatt korábban Kubában és Jamaicán már több százezeren menekültek el otthonukból. Egyelőre három halálos áldozatról tudni.

A mexikói Cancunnal csak időnként lehet telefonkapcsolatot létesíteni. Az üdülőhelyen megszűnt az áramszolgáltatás, így az ideiglenes óvóhelyeken nem működnek a légkondícionálók, ezért ott nemcsak a zsúfoltságtól, hanem a hőségtől is szenvednek.

Mexikóból halálos áldozatot nem jelentettek, bár igaz, hogy egyelőre az információk csak nagyon esetlegesen érkeznek.

Wilma már a tizenkettedik hurrikán az idei szezonban. Ilyen sok pusztító forgószél az Atlanti-óceánon csak 1969-ben keletkezett egy szezonban, amióta 1851-ben elkezdték a feljegyzéseket a hurrikánokról.