WHO: Több mint 100 millió embert tesznek tönkre a magas egészségügyi számlák

A betegségek és “a katasztrofális egészségügyi számlák” évente több mint 100 millió embert döntenek nyomorba világszerte. Ezt tartalmazza az Egészügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett jelentése. “Nem lenne szabad, hogy anyagi romlással végződjön, ha valakinek egészségügyi ellátásra van szüksége”- mondta a szervezet vezérigazgatója, Margaret Chan Genfben.

2005 óta a WHO 192 tagországa minden évben kinyilvánítja, hogy “mindenkinek lehetővé kell tenni a hozzáférést a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és emiatt senkit nem fenyegethet anyagi összeomlás”. Ennek szellemében a szervezet idei jelentésének középpontjában az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása szerepel. A jelentés szerint a gazdasági lassulás, a betegségek globalizálódása és az öregedés miatt nagy szükség lenne az általános egészségügyi ellátásra, amitől azonban a világ nagyon távol van.

Az ENSZ szervezete szerint Európában, Japánban, Chilében, Mexikóban, Ruandában, és Thaiföldön vannak a legsikeresebb egészségügyi rendszerek. A WHO jelentése szerint az erőforrások 20-40 százalékát a pazarlás viszi el. A jelentés szerint a szegény országokat sújtják leginkább a problémák, ámde a gazdag országokban is nagyok az egyenlőtlenségek.

A jelentés idézi a Harvard egyetem 2007-es tanulmányát, amely szerint a családok anyagi csődjének több mint 60 százalékánál a csillagászati nagyságú egészségügyi számlák játsszák a főszerepet.”Ez nemcsak elfogadhatatlan. Szükségtelen is, mivel lehetne ez ellen tenni.”- közölte WHO egészségügyi finanszírozásért felelős igazgatója, David Evans.