WC gondok és torlódás Röszkén – RTL Híradó

Egyre szemetesebb és egyre inkább balkáni állapotok uralkodnak a röszkei határátkelőhely közelében az M5-ös autópályán. A több órát várakozó autósoknak nincs lehetőségük sem ivóvízhez jutni, sem pedig WC-re menni. Az autópálya üzemeltetője az RTL Híradó megkeresésére csak annyit közölt, hogy a mobil WC-k balesetveszélyesek, ezért nem rakják ki őket az út mellé; majd sűrűbben takarítják a környéket.

Szeméthalmok és eldobált WC-papír darabok hevernek az M5-ös autópálya Röszke előtti szakaszán. A határ előtt három-négy órát is várakoznak autósok. Mobil WC azonban egy sincs a környéken.

Egy apró betűs tábla jelzi az autósoknak Röszke előtt 20 km-rel, hogy a szatymazi az utolsó pihenőhely a határig. Ezt is csak az autósok és a rendőrség kérésére szerelte fel az autópálya üzemeltetője. Az Aka Rt. szerint törvény tiltja, hogy mobil WC-ket rakjanak ki a pihenőhelyeken kívül, így csak annyit tehetnek, hogy sűrűbben takarítják a határ környékét. A rendőrök megpróbálják Tompa felé terelni a külföldi autósokat, de nem sok sikerrel.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondja: a törökök és a szerbek tervezett útvonalát nagyon nehéz megváltoztatni, hiszen a többségük a GPS-t használja, ami a röszkei határátkelőhelyet mutatja a legrövidebb útnak. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyaroknál elérték céljukat, nagyon kevesen jelentkeznek Röszkénél kilépésre, amikor torlódás van.

Csak az elmúlt hétvégén 150 ezer ember lépte át kifelé, és 57 ezer befelé a röszkei határt.Sporthírek