Washington tárgyalhat Iránnal a nemzetközi Irak-konferencián

Az Egyesült Államok vasárnap nem zárta ki, hogy tárgyaljon Iránnal egy nemzetközi konferencia keretében, amelyen Irak biztonságáról lesz szó. Ezt az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice jelentette ki. “Nem zárom ki, hogy esetleg tárgyalni fogunk egymással” – fogalmazott Rice.

Ez a találkozó nem az Egyesült Államokról és Iránról fog szólni, hanem Irakról, arról, hogy mit tehetnek az iraki helyzet stabilizálásáért Irak szomszédai és más érdekelt partnerek – tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője.

A múlt héten George Bush elnök felvetette, hogy Condoleezza Rice a konferencia alkalmából bilaterális tárgyalásokat is folytathatna az iráni külügyminiszterrel, Manuser Mottakival.

Az amerikai-iráni kapcsolatok hónapok óta feszültek az iráni atomprogram miatt. Washington szerint Teherán atomfegyver előállítására készül, amit az iszlám köztársaság tagad. Az Egyesült Államok ezen kívül azzal is vádolja Iránt, hogy fegyverrel támogatja a határain túli lázadó csoportokat.

Az iraki biztonsági értekezletet május 3-4-én tartják az egyiptomi Sarm el-Seik üdülőhelyen.
A konferencián részt vesznek az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjai, a G-8 csoportban tömörülő gazdasági világhatalmak, valamint Irak szomszédai.