Washington támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját

Az Egyesült Államok támogatja Ukrajna közeledését az euroatlanti közösséghez – jelentette ki kedden Joe Biden amerikai alelnök Kijevben. Biden közben igyekezett megnyugtatni az ukrán vezetést, hogy Washington nem hanyagolja el Kijevet, miközben jobb kapcsolatok kialakítására törekszik Oroszországgal. Az amerikai alelnök Ukrajna után Grúziába utazik. A látogatások két héttel azután történnek, hogy Barack Obama amerikai elnök Moszkvába látogatott, a két nagyhatalom közötti kapcsolatok javítását tűzve ki fő céljául.

Washington “erősen támogatja”, ha Ukrajna az euroatlanti közösség tagja akar lenni – közölte Joe Biden amerikai alelnök újságírók előtt, vigyázva arra, hogy ne mondja ki a NATO nevét. Biden a Kijev NATO-csatlakozását erősen ellenző Oroszországra utalva kijelentette, hogy Washington nem fogadja el semmilyen “befolyási övezetet” létezését, vagy azt, hogy “bárkinek is joga lenne meghatározni, hogy egy másik ország milyen szövetségeseket választ”.

A Viktor Juscsenko ukrán elnökkel tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fogja elhanyagolni Ukrajnát, miközben jobb kapcsolatok kialakítására törekszik Moszkvával. A kapcsolatjavítás nem Ukrajna költségére történik, sőt, Kijevnek haszna is származhat belőle – jelentette ki az amerikai alelnök.

Joe Biden Kijevben találkozni fog még Julia Tyimosenko ukrán kormányfővel, és vezető ukrán politikusokkal, mielőtt szerdán Grúziába utazna, ahol Mihail Szaakasvili grúz elnökkel tart megbeszéléseket.Sporthírek