Washingon asszisztálásával vásárolt fegyvert Etiópia Észak-Koreától

Az Egyesült Államok az ENSZ szankciók ellenére elnézte, hogy Etiópia fegyvereket vásárolt Észak-Koreától még januárban, írta vasárnap a The New York Times. A szállítmány pont akkor érkezett, amikor az etióp hadsereg a szomszédos Szomáliában az iszlamista erők ellen küzdött.

Amerikai hírszerzési ügynökségek január vége felé jelezték, hogy egy etióp teherszállító hajó hagyta el Észak-Koreát, fedélzetén tank alkatrészekkel és más katonai eszközökkel. Washingtonban az újság információi szerint egy rövid vita után úgy döntöttek, hogy nem állítják meg a hajót. A szállítmány ugyanis pont akkor érkezett az afrikai országba, amikor amerikai támogatással támadták Szomáliában az iszlamista erőket.

Sean McCormack, a külügyminisztérium szóvivője nem kommentálta az esetet, míg az etióp nagykövetséggel nem sikerült kapcsolatba lépnie az újságnak.

Több, az újságnak névtelenül nyilatkozó tisztségviselő elmondta, hogy először az ENSZ szankciók elfogadása után szereztek tudomást arról, hogy Etiópia egy fegyverszállítmányt vár a kommunista államtól. Ezt az etióp kormány közölte az ottani amerikai nagykövetséggel, és egyben ígéretet tettek arra, hogy a továbbiakban együttműködnek majd Washingtonnal.

A szállítmányt Dzsibutiban tették partra, ahol az Egyesült Államok hadseregének több egysége állomásozik, majd onnan szárazföldön szállították Etiópiába.

Az újság felhívta a figyelmet arra, hogy nem ez az első eset, hogy a Bush kormányzat kivételt tesz szövetségeseivel: 2002-ben a spanyolok elfogtak egy hajót, ami Scud rakétákat szállított Észak-Koreából Jemenbe. Mivel akkor Jemen segített az ország területén működő al-Kaida tagok levadászásában, Washington elérte, hogy az elfogott hajót továbbengedjék.

Néhány védelmi minisztériumi tisztségviselő azon a véleményen van, hogy a szállítmány egyértelműen megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. A BT október 14-én fogadta el az öt nappal korábbi észak-koreai kísérleti atomrobbantást elítélő határozatát, és megtiltotta – egyebek között – a fegyverkereskedelmet a kommunista állammal.