Wallis: benyújtották az adóbevallásokat

A Wallis csoport kimutatásában szereplő Fleminghouse Ltd. az Európai Uniós jog hatálya alatt befektetési tevékenységet végez, és a Magyar Nemzet értesülésével ellentétben benyújtotta az adóbevallásokat – reagált szerdán a Wallis Zrt. a lapban megjelent, a cég szerint valótlan állításokra.

A cikk szerint adócsalás gyanújába került Bajnai Gordon miniszterelnök, a Wallis egykori vezetője.


A Wallis Zrt. szerdai sajtónyilatkozata szerint már tavaly nyilvánosságra hozták, hogy a Dataplex eladása kapcsán sem érheti a Wallis csoportot az adóelkerülés vádja. Abban az adóévben a Wallis felhasználható elhatárolt vesztesége jelentősen meghaladta a 3 milliárd forintot, tehát akkor sem kellett volna társasági adót fizetnie, ha magyarországi cégében keletkezik a tranzakció nyeresége. A Wallis közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a bíróság ebben a témában már jogerősen helyreigazításra kötelezte a lapot, ez az idén január 7-i számban meg is jelent, a Bajnai Gordon által indított perben 2009-ben született jogerős ítélet alapján.

A Wallis nem adóelkerülési céllal alapította meg – a Dataplex adás-vételéhez képest évekkel korábban – ciprusi vállalatát, a Fleminghouse Ltd-t. A ciprusi székhelyű, a Wallis csoport kimutatásában transzparensen szereplő cég az Európai Uniós jog hatálya alatt befektetési tevékenységet végez. A Fleminghouse Ltd. benyújtotta az adóbevallásokat – áll a sajtóközleményben.

A Wallis nyilatkozatában leszögezi: a jövőben is fellépnek a jog eszközével azok ellen, akik a tényeket meghamisítva közölnek hamis állításokat cégeik bármelyikéről.