Wall Street Journal: "Magyarország a vihar középpontjában van"

Kétségbeesettnek és drámainak nevezte a szerdai magyar kamatlábemelést a Wall Street Journal. A gazdasági napilap szerint egyre kevésbé valószínű, hogy a feltörekvő gazdaságok fenntarthatják a globális növekedést, miközben a fejlett országok a pénzügyi válság rendezésével vannak elfoglalva.

Magyarország a vihar középpontjában van” – írja a konzervatív gazdasági napilap, amely több pénzügyi gondokkal küzdő embert is idéz cikkében. Egyikük – egy külföldi valutában jegyzett lakáshitelt felvett elvált anya – például arról beszél: olyan filléres gondjai vannak, amelyekről azt hitte, hogy nem térnek vissza.

A lap megemlíti, hogy a magyarok – magánemberek és cégek is – jelentős külföldi valutatartozást halmoztak fel. A forint meggyengülését mindenki megérzi, derül ki egy 40 éves manikűrös szavaiból, aki készpénzben törleszti euróalapú tartozását. “Most már nem tudok új ruhát venni a gyerekeknek” – mondta.

A bankok még olyan kisvállalkozóknak sem adnak hitelt, akiknek szinte semmi adósságuk sincs – idéz a lap egy borászt.
Az újság riportere ellátogatott egy használtautó-aukcióra is, ahol a kereskedők licitálhatnak olyan kocsikra, amelyeket fizetésképtelen adósoktól vettek vissza. A Vokswagenek és Suzukik mindössze 250 ezer forintért kelnek el.

Az egyik kereskedő elmondta: felismerte azt a Fiat Puntót, amit másfél éve adott el. “Ez már nem vicces” – jegyezte meg.

A Wall Street Journal szerint nem biztos, hogy a Nemzeti Bank közbelépése elég lesz a befektetői bizalom helyreállítására. A magyar intézményeknek a következő 12 hónap során 27 milliárd eurónyi tartozást kell visszafizetni, vagy átütemezni, miközben a valutatartalék mindössze 17 milliárd – idézi a lap a londoni Barclays Capitalt.

Mindez azzal járhat, hogy Magyarországnak eddigi ellenkezését feladva a Nemzetközi Valutalap vagy az Európai Unió segítségét kell igénybe vennie. Magyarország mellett egyébként a balti államok és Törökország is komoly külföldi adósságot halmoztak fel.

Forrás: propeller.hu