Vízvezeték épül Törökország és Ciprus törökök lakta része között

Három év alatt épülhet föl az a vízvezeték, amely ivóvizet szállítana Törökországból a Ciprusi Török Köztársaságba. Mindezt a török miniszterelnök jelentette be szombaton Nicosia északi részén. A Ciprusi Török Köztársaságot csak Ankara ismeri el. Recep Tayyip Erdogan elmondta, hogy a projekt jövő júniusban indulhat.

A tervek szerint a 110 kilométer hosszú vezetéket a tenger alatt építenék ki, amely évente 75 millió köbméter vizet lesz képes szállítani a rendkívüli szárazsággal és vízhiánnyal küzdő szigetre. Hogy mindez mennyibe kerül, arról egyelőre nem érkezett hír.

A ciprusi török közösség vezetője azt mondta, hogy a sziget görög lakosságának is fölajánlották: kaphatnak vizet a vezetékből az úgynevezett “vizet a békéért” program keretében. Mehmet Ali Talat ugyanakkor kiemelte: “eddig nem jött válasz az ajánlatunkra.”

Ciprus görög részén óriási gondot jelent a vízhiány. Az évek óta tartó szárazság miatt a kelleténél jóval kevesebb az édesvíz. Emiatt pedig korlátozásokat is bevezettek. A nicosiai vezetés Görögországból, tankerekkel hozat vizet, hogy enyhítsen a helyzeten. Ám noha az első szállítmány két hete befutott, a víz még mindig nem jutott el a fogyasztókhoz. Szakemberek szerint a legkézenfekvőbb megoldás a gondokra a törökországi vízvezeték fölépítése lenne, de a görög közösség bizalmatlan Ankarával szemben.

Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A törökök és a görögök között azonban egyre nőtt a feszültség. 1964-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa végül békefenntartókat küldött a szigetre, akik azóta is ott vannak. A helyzet 1974-ben tovább romlott: a ciprusi görög katonatisztek puccsot hajtottak végre, hogy a szigetország Görögországhoz csatlakozzon. Több tízezer török katona vonult be, hogy a kisebbségben élő törököket megvédjék. Ekkor osztották ketté a szigetet az úgynevezett zöldvonallal.

A zónát ENSZ katonák ellenőrzik, és teljesen lakatlan. A sáv néhány métertől pár kilométer szélességig húzódik végig a szigeten, a fővárost, Nicosiát is kettéosztva. Északon kikiáltották a Ciprusi Török Köztársaságot, amelyet egyedül Törökország ismert el.