Vízummentesség: egyszerű eljárást ígér az amerikai belbiztonsági miniszter

Mérföldkőnek nevezte Magyarország vízummentességét Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter keddi budapesti látogatásán. A politikus úgy fogalmazott: ezzel az utolsó porszem is eltűnik a vasfüggönyről.

10 napja jelentették be, hogy a magyar állampolgárok november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Michael Chertoff szerint ezzel egy szintre kerültünk a többi uniós állampolgárral. A politikus emlékeztetett: a 90 napot nem meghaladó tartózkodáshoz elég egy biometrikus (bordó színű) útlevél és egy érvényes online regisztráció a https://esta.cbs.dhs.gov honlapon.

A találkozón Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az utazás megkönnyítése mellett kiemelte a bűnüldöző szervek szorosabb együttműködését is, amely hatékonyan felléphet a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem és a nemzetközi terrorizmus ellen. A köztársasági elnök adatvédelmi aggályaira válaszolva a miniszter közölte: a kormány kiegészítené a bűnügyi törvényt azzal, hogy csak a bűncselekmények elkövetőinek, illetve a büntetés alatt állóknak az adatai kerülhetnek ki Amerikába. A javaslatot szerdán nyújtják be az Országgyűlésnek.

Fekszi Márta külügyi államtitkár külön köszönetet mondott az Amerikai-Magyar Koalíciónak és az Egyesült Államokban élő magyaroknak a közbenjárásért, hogy hazánk is vízummentességet kapjon. A politikus ismertette a beutazás feltételeit is. Eszerint, akinek a kék színű útlevelében érvényes amerikai vízum van, az az érvényességi időn belül beutazhat. Ha az útlevél lejár, de a vízum még érvényes, akkor csak a bordó színű útlevéllel és új eljárással lehet utazni.

A régi, repülőn kitöltött fehér és zöld színű nyomtatvány helyett egy elektronikus adatlapot kell kitölteni, amelyen a legalapvetőbb személyi adatok szerepelnek. Fel kell tüntetni továbbá azt is, hogy mi a beutazás célja (látogatás, üzleti út). Az adatlap elfogadásáról 72 órán belül választ kap az igénylő. Fekszi Márta szerint ez a kérvények esetében 99,99 százalékban pozitív válasz lesz, de ha valakit elutasítanak, akkor még mindig mehet vízum-interjúra a konzuli osztályra.

A vízum két évig érvényes. Amennyiben valakinek megváltozik a lakcíme vagy telefonszáma, akkor a változást csak be kell gépelnie az adatlapba, de útlevélszám, vagy névváltozás esetén új vízumot kell igényelni.

Az úgynevezett ESTA adatlap jelenleg angol nyelvű, decembertől azonban már magyarul is ki lehet tölteni. Az államtitkár emlékeztetett: határellenőrzés továbbra is lesz a reptereken, így az érvényes vízummal is bárkit visszafordíthatnak az Egyesült Államokból.