Vízumért 35 eurót kell majd fizetni az ukránnak

Vízumért 35 eurót kell majd fizetni az ukránnak
Vízumért 35 eurót kell majd fizetni az ukránnak
Nyíregyháza – A schengeni övezethez való csatlakozás volt a témája a szerdai konferenciának, melyet Nyíregyházán tartottak neves szakemberek részvételével.

A schengeni övezethez Magyarország 2008. január 1-jén csatlakozik. Ez azt jelenti, hogy az EU tagországaiba határellenőrzés nélkül lehet majd utazni, ugyanakkor az unión kívüli országokból – például a szomszédos Ukrajnából – schengeni vízummal lehet hazánk területére lépni, mely 35 euróba kerül majd.

Ez még akkor sem kevés, ha sikerült azt lengyel támogatással a felére „lealkudni”. Többek között erről volt szó azon a konferencián (illetve a sajtótájékoztatón), melyet szerdán rendezett az EuroClip–EuroKapocs KözalapítványNyíregyházán.
Szabó Endre, a Külügyminisztérium schengeni ügyek osztályának vezetője elmondta, hogy Ukrajna és az EU között tavasszal írják alá az egyezményt bizonyos könnyítésekről. Nem kell majd fizetni a vízumért például a nyugdíjasoknak, újságíróknak, sportrendezvény résztvevőinek, hivatalos delegáció tagjainak, diplomatáknak, tömegközlekedési eszköz személyzetének stb.

Visszaállítják majd a kishatárforgalmat, mely kétoldalú egyezmény alapján működik majd Ukrajna és Magyarország között 30-50 kilométeres sávban a határ két oldalán, a közigazgatási egység földrajzi helyzetétől függően.

A kishatárátlépési engedély egyelőre matrica lesz, melyet akárcsak a vízumot, beragasztják az útlevélbe. A későbbiekben – várhatóan 2009-től – azonban plasztikkártya váltja fel a matricát.

Szepesi István dandártábornoktól, nyírbátori határőr-igazgatótól megtudtuk: a schengeni csatlakozásra már tíz éve készülnek munkatársai, tavaly lezajlott a Schengen-bizottság ellenőrzése: hozzánk már nem térnek vissza. (A szlovák kollégákhoz még nyolc témában.)

Egy hatalmas, új informatikai rendszert kell kiépíteni, mely azonban határidőre nem készülhetett el, ezért portugál javaslatra a meglévőt bővítik, fejlesztik, hogy az új tagországok adatait is képes legyen kezelni.

– Györke László –