Vízumentesség az Európai Unióba a szerbeknek, macedónoknak és montenegróiaknak

Vízummentességet javasolt szerdán az Európai Bizottság az Unió területére utazó szerb, montenegrói és macedóniai állampolgároknak januártól. Viszont nem javasolta a vízummentességet az albán és bosznia-hercegovinai állampolgároknak. A javaslatot azonnal bírálták szakértők, és zöldpárti politikusok arra hivatkozva, hogy az Európai Bizottság két osztályt állít fel a Balkán polgárainak etnikai alapon.

A bírálók szerint a boszniai szerbek ráadásul simán beléphetnek majd vízum nélkül a közösség területére, hiszen szerb útlevelük van. Mindennek következtében újabb forrásuk lesz az etnikai feszültségeknek Közös közleményükben úgy fogalmaznak a kritikusok, hogy a döntés ” egyértelmű bizonyítéka az EU szegény ítélőképességének, hiszen azok a bosnyákok, akik túlélték a dél-szláv háborút vagy az áldozatok rokonai továbbra is vízumkötelesek, miközben a boszniai szerbek, akik között ott vannak százával az egykori bűncselekmények, például a srebrenicai vérontás elkövetői, továbbra is elkerülhetik az igazságszolgáltatás.”

A Bizottság igazságügyi biztosa szerint történelmi lépés a döntés a Nyugat-Balkánnal fenntartott kapcsolatokban. ” A döntés lehetővé teszi az állandó és közeli kapcsolatok építését a három állam és a schengeni övezet között.”- mondta Jacques Barrot, aki szerint Albánia és Bosznia azért esik el a lehetőségtől, mert még nem kezdték el a biometrikus útlevélrendszer bevezetését.

Az Európai Bizottság döntését még jóvá kell hagynia az Európai Unió 27 tagországának és az Európai Parlamentnek. A három kedvezményezett közül Macedóniát tekinti a legmegfelelőbbnek az Európai Bizottság arra, hogy állampolgárai vízummentességet kapjanak. Az EB a dokumentumok biztonságát, az illegális bevándorlás elleni intézkedéseket, a közrendet, a külkapcsolatok helyzetét valamint az alapvető jogok érvényesítését tekintette olyan feltételeknek, amelyek értelmében Macedónia az első helyre került. Macedónia 2005 óta tagjelöltje az Európai Uniónak, a belépési tárgyalások megkezdésének időpontját azonban még nem jelölte ki az EU.

Az EU már korábban megszüntette a vízummal kapcsolatos megszorításokat Szerbia felé. 2008 eleje óta könnyebb és olcsóbb lett a vízumhoz jutás a szerb diákok, sportolók, újságírók, és azok számára, akik családlátogatásra vagy legális munkavállalás miatt lépnek be a közösség területére.