Vízre szoktatják a gyerekeket – RTL Klub

A gyerekek 70 százaléka minden nap iszik cukros üdítőitalt, van, aki naponta többször. A kutatások szerint az ilyen italok is felelősek az elhízásukért. Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet egy programot indított ezért: ingyenes ásványvizes automatákat helyeztek ki, egyelőre 6 iskola 18 osztályában – számolt be hétfő este az RTL Klub Híradója.

Felmérések szerint a gyerekek átlagosan 19 százaléka túlsúlyos, és 7 százaléka kövér, nemcsak itthon, hanem az egész világon – mondta Martos Éva, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

Az ásványvíz-automatákat egy hete szerelték fel 6 budapesti általános iskola összesen 18 osztályában. A legnagyobb eredménynek azt tartják a szülők visszajelzése alapján is, hogy azóta a gyerekek otthonról üdítőt vagy szénsavas italokat nem hoznak, és a büféből is sokkal kevesebb fogy ezekből – mondta Jókay Lászlóné, az Eötvös József Általános Iskola programfelelőse.

A tanárokat is meglepte a gyerekek reakciója. Az egyik tanuló szerint nagyon egészséges az ásványvíz, és a szülők sok pénzt spórolnak meg a programmal, amely ha beválik, akkor még több iskolában állítanak majd fel vízautomatákat.