Vízi reptér épülhet Berlin közelében

A német légügyi hatóság engedélyezte a Berlin közelében tervezett vízi repülőtér megépítését – adta hírül pénteken az Antenne Brandenburg rádióállomás.

A környezetvédők és a helybéli lakosok tiltakozó akciói ellenére, adta áldását a német légügyi hatóság ahhoz a tervhez, hogy hidroplánok (vízről startoló és vizen landoló repülőgépek) fogadására alkalmas pályát alakítsanak ki Berlintől délnyugatra, egy hatalmas tavon. A Potsdammal szomszédos Schwielowsee-n megépítendő “Wasserlandeplatz” elsősorban luxus-magángépekkel érkező turistákra, hotelvendégekre, üzletemberekre számít majd 2009-től.

Az Antenne Brandenburg regionális rádióállomás pénteki értesülései szerint az idegenforgalmi főszezonban havonta átlag 100 speciális sportrepülőt fogadhat a tavi leszállópálya, s ez új foglalkoztatási helyeket teremthet az átlag 13 százalékos munkanélküliséggel viaskodó keletnémet tartományban.

A német fővárosban és környékén állandó viták forrása, hogy hány és milyen polgári légikikötőre van szükség. Júliusban kezdtek hozzá a Berlin-Schönefeld-i nemzetközi repülőtér gigantikus új termináljának megépítéséhez. Ezzel összefüggésben 2008-ban lakat kerülhet Berlin-Tempelhofra, 2011-ben pedig Flughafen Tegelt is bezárják.

A regionális, kisebb reptereket főleg a szovjet és keletnémet hadseregtől “örökölt” légibázisokon alakították ki a volt NDK területén. A Schwielow-tavi új startolási, landolási pálya speciális igényeket elégit majd ki, s mint ilyen ritkaságnak számít Európában.Sporthírek