Víz alatt állnak a tanyák Telekgerendáson – RTL Híradó

Elöntötte a tanyákat a víz a Békés megyei Telekgerendáson. A hétvégi eső miatt megtelt az elvezető csatorna és a víz átfolyt a földekre is. A vízügyesek szerint tisztán tartották a csatornát, de az túl kicsi ahhoz, hogy ennyi vizet elvezessen, a polgármester viszont azt mondja: tele van iszappal, ezért nem folyik el és állami segítséget kér.

Tálai Csaba, a Dél-Békés Megyei Vízgazdálkodási Társulat műszaki vezetője az RTL Híradónak azt mondta, hogy a fenntartási terveknek megfelelően ez év májusában elvégezték a csatornák növénymentesítését, de az az elmúlt 3 hónapban újra megerősödött. Ráadásul szerinte a csatorna kicsi ennyi víz elvezetéséhez.

Medvegy Mihályné, a település polgármestere viszont azt mondta: ha csak félmunkát végeznek a szakemberek, nem lesz jobb. Szerinte hiába vágják a növényeket, ha az iszapot nem szedik ki. A vízgazdálkodási társulat több mint 10 éve nem iszaptalanította az árkot – állította.

Tálai Csaba szerint kiszedték az iszapot, de nem mindenhol. A polgármester azt mondja: 24 kilométeres szakaszt kéne tökéletesen kitisztítani ahhoz, hogy elfolyjon a víz. Erre viszont nincs pénzük, ezért a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kér majd segítséget.