VÍVÁS – Ujlaky-t egy évre eltiltották a válogatottból

A pekingi olimpián tanúsított magatartása miatt Magyar Vívó Szövetség Fegyelmi Bizottsága egy évre kizárta a magyar válogatottból, valamint eltiltotta a szövetség által rendezett versenyekről Ujlaky Virgine tőrvívót. A büntetést egy évre felfüggesztették.

A fegyelmi bizottság szerint Ujlaky a női tőrcsapat tagjaként a pekingi olimpián sorozatos fegyelmezetlenségeivel veszélyeztette a csapat szereplését. Mint ismeretes, elhagyta a kijelölt területet az amerikaiak elleni elődöntőben, ami miatt majdnem kizárták a csapatot, majd a vesztes találkozó után nagy erővel hátba vágta Bernát Zoltán szövetségi kapitányt, végül ledobta a címeres melegítőt és megtaposta.

Az olimpián Ujlaky egyéniben nem indult, csak tartalékként került ki. Ő ezt sérelmezte, pedig korábban – a szövetségi kapitány szerint – elfogadta a válogatási elveket.

A bizottság előtt a szeptember végi üléssel ellentétben most személyesen is megjelent a versenyző. Az ellene felhozott fegyelmi vétségeket ugyanakkor nem ismerte el.
A grémium végül megállapította, hogy Ujlaky Virgine-t az ellene felhozottak jelentős részében felelősség terheli, ezért megbüntették. Figyelembe vették azonban, hogy a sportoló Franciaországban nevelkedett és az ott elsajátított vívókultúra sokban különbözik a magyartól, illetve, hogy Ujlaky a magyar nyelvet alig beszéli és emiatt kommunikációs nehézségei is adódtak csapattársaival. Ezek figyelembe vételével a büntetést egy évre felfüggesztették.