Vulkánkitörés Indonéziában – 500 embert evakuáltak

Vulkánkitörés miatt több mint 500 embert kellett evakuálni a Karangetang hegy oldalából egy észak-indonéz szigeten, Siau-n. Pénteken lávát és forró gázfelhőt lövellt ki az 1784 méter magas hegycsúcs, így 3 faluból is ki kellett telepíteni az ott lakókat.

A körülmények miatt a hatóságok a legmagasabb szintű veszélyhelyzetet hirdettek ki, és 151 családot, összesen 564 embert menekítettek ki a veszélyes zónából – mondta el az érintett járás vezetője az Indopos újságnak.

A Karangetang hegy Indonézia egyik legaktívabb vulkánja, öt kráter található rajta és 1675 óta több mint negyvenszer lépett működésbe.

1997-ben, amikor utoljára kitört, 3 embert ölt meg a hatalmas sebességgel kiömlő forró láva és mindent elégetett, ami az útjába akadt. 5 évvel korábban pedig a forró füstben 7-en lelték halálukat. A Karangetang vulkán eddigi legnagyobb kitörése 1974-ben volt, amikor az egész lakosságot evakuálni kellett a szomszédos szigetre.

Indonézia az eurázsiai és az indo-ausztrál kéreglemez találkozásánál fekszik, ezért itt van a világ legtöbb, pontosan 150 működő vulkánja. Ezt a vulkángyűrűt egyébként a Csendes-óceáni tűzkörnek nevezik.