Vulkánkitörések Ecuadorban és Guatemalában

Két ember életét vesztette, amikor két tűzhányó is kitört Guatemalában és Ecuadorban. A két országban több ezer embert telepítettek ki és több repülőteret lezártak a hatóságok, miközben számos nagyvárost hamufelhő lepett el.

Alvaro Colom guatemalai elnök 15 napos rendkívüli állapotot vezetett be a közép-amerikai ország fővárosától mintegy 50 kilométerre fekvő Pacaya vulkán környékén. A Guatemalavárostól délre fekvő tűzhányó szerdán kezdett működni, és előbb helyi idő szerint csütörtök este, majd pénteken is kitört.

A természeti csapás a hatóságok tájékoztatása szerint két ember – közte egy, az eseményről tudósító televíziós riporter – életét követelte, három gyereket pedig eltűntként tartanak számon. A vulkánkitörés miatt legkevesebb 59 ember megsebesült.

A guatemalai katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy eddig már 1800 embert evakuáltak négy, a tűzhányóhoz közel eső faluból. A kilövellő hamu beborította Guatemalaváros nagy részét is, és le kellett zárni a La Aurora nemzetközi repülőteret is, amelyet előre láthatólag még szombaton sem nyitnak meg.

Eközben pénteken működésbe lépett az ecuadori Tungurahua vulkán is, veszélyeztetve legkevesebb hét, a környéken elterülő falut, amelyek lakóit kitelepítették a hatóságok. A dél-amerikai ország legnagyobb városa, Guayaquil nemzetközi repülőterét már lezárták, a város iskoláiban pedig tanítási szünetet rendeltek el.