VULKÁNI HAMU: lezárták München légterét és Horvátország egy részét

A német légiközlekedési hatóság vasárnap bizonytalan ideig lezárta a München körüli légteret az izlandi vulkánból szálló hamu miatt.

Légtárzárat vezettek be Horvátország egy része felett is, és lezártak két repülőteret az Adriai-tenger partján. Közben az izlandi vulkánfigyelők közölték, hogy csökkent a tűzhányóból felszálló hamu mennyisége.

A München környéki légteret délután három órakor zárták le a német hatóságok. A levegőben lévő vulkáni hamu miatt egy gép sem szállhat fel, vagy le a müncheni repülőtéren – közölte a német légiforgalmi irányítás (DFS). A korlátozás, amely több kis helyi repülőteret is érint, “további értesítésig” marad érvényben.

Horvátország szintén részleges korlátozást volt kénytelen bevezetni, és lezártak két repülőteret az Adriai-tenger partján – közölte a horvát légitársaság. A Croatia Airlines közlése szerint Split és Zadar repülőterét délután két órakor zárták le. Azt nem közölték, hogy a korlátozásokat mikor oldják fel.

Közben Portugáliában meghosszabbították a korábban bevezetett korlátozásokat. A korábban bejelentett délután két óra helyett hétfő hajnali egy óráig lesz zárva az ország északi részén található Porto repülőtere, és az Azori-szigetek repülőtere sem fogad gépeket. A portugál meteorológiai intézet közlése szerint a hamufelhő vasárnap estére el fogja érni Lisszabont is, ahol már 39 járatot töröltek.

Spanyolországban, ahol szombaton több mint kilencszáz járatot kellett törölni, vasárnapra már kezdett helyreállni a légiközlekedés, bár az ország északi részén négy repülőtér továbbra is zárva van. Olaszországban szintén korlátozásokat vezettek be az ország északi részén. Milánóban majdnem háromszáz járatot kellett törölni reggel nyolc óra óta, Torinóban pedig nagyjából harminc gépet kellett a földön marasztalni.

Közben az izlandi földtani intézet bejelentette, hogy már kevesebb hamu száll fel a vulkánból, és vasárnap délelőtt csak egyszer tűnt fel a radaron. Ahhoz, hogy a radar is lássa, legalább háromezer méteres magasságba kell érnie a hamunak. A csütörtökön feltört hamu, amely a hétvégi korlátozásokat okozta, tízezer méter magasra jutott. Az intézet egyik munkatársa elmondta: azt nem lehet megjósolni, hogy a tűzhányó hogyan fog viselkedni.