VULKÁNI HAMU – zárva a francia, olasz és portugál légtér

Vasárnap még mindig zárva maradt a légtér Franciaország, Olaszország és Portugália felett és járatok tucatjait törölték a izlandi vulkán hamufelhője miatt.

 Ez érinti azokat a repülőgépeket is, amelyek Magyarországról az érintett országokba, illetve onnan ide érkeznének.

Francia illetékesek szerint csaknem 20 járatot kellett vasárnap törölni Nizza repterén, amely a legközelebb van Cannes-hoz. Három nap múlva kezdődik meg a francia nagyvárosban a filmfesztivál, így nem kizárt, hogy a mustrára érkező vendégek közül néhányan nem érkeznek meg időben. A legtöbb, törölt gép a brit easyJet légitársaságé, köztük vannak a Párizsból, Londonból, Genfből és más európai nagyvárosokból érkező gépek.

A portugál Portóba sem mehetnek járatok vasárnap délután két óráig: a portugál légügyi hatóságok már szombaton tucatnyi járatot töröltek a hamufelhő miatt.

Olaszország északi részén is ugyanez a helyzet: vasárnap délután két óráig le van zárva a légtér. Emiatt Milánó repterei sem indítanak és fogadnak járatokat, de a velencei és a trieszti repterek rendben üzemelnek.

Szombaton az európai légi biztonsági szervezet, az Eurocontrol közölte: a naponta megszokott 30 ezer légijárat helyett csak körülbelül 25 ezer közlekedik.

Három hete az izlandi vulkán hamufelhője 11 kilométeres magasságig emelkedve terjedt szét Európa nagy részei felett. A természeti jelenség miatt hosszú napokig légtérzárlatot rendeltek el sok európai országban. A hamufelhő a szakemberek szerint veszélyezteti a repülőgépek hajtóműveit és a pilóták tájékozódását. A II. világháború óta nem tapasztalt mértékű légi közlekedési fennakadások befolyásolták az egész Föld légi közlekedését. Világszerte körülbelül százezer repülőjáratot töröltek, ami 8 milliónál is több utast érintett.

Címkék: , , ,