VULKÁNI HAMU – Ismét megnyitották a teljes légteret Írországban és Nagy-Britanniában

Megnyitotta kedden teljes légterét Írország és Nagy-Britannia, miután ideiglenesen repülési tilalmat rendeltek el az izlandi vulkáni hamu miatt.

Az átmeneti légtérzár több ezer embert akadályozott meg abban, hogy elutazzon, köztük az ír közlekedési minisztert, aki Brüsszelbe repült volna, hogy a hamufelhõ miatti áprilisi légikáosz következményeirõl tárgyaljon uniós kollégáival.

A légtérzár feloldásával egy idõben az ír hatóságok és az egyik légitársaság arra figyelmeztettek, hogy további fennakadások lehetnek. Az írországi légikikötõket reggel 7-kor zárták le az izlandi vulkánkitöréstõl származó hamufelhõ veszélye miatt. A repülõterek reggeli lezárásakor már valószínûsítették, hogy a korlátozás csak kora délutánig lesz érvényben.

A brit repülési hatóság hétfõ este 18 órától zárta le a Skócia partjaitól északnyugatra fekvõ Hebridák szigetcsoport légterét. Az újabb korlátozást azt tette szükségessé, hogy Izland fölött megváltozott a szélirány, és ez az Eyjafjallajökull tûzhányó hamufelhõjét újra dél-délkeleti irányba sodorja.

A vulkán kitörése április közepén teljes repülési káoszt okozott a világban. Az európai légiforgalom biztonságáért felelõs szervezet, az Eurocontrol szerint április 15. és 21. között több mint 100 ezer járatot töröltek és 10 millió utas nem tudott útnak indulni. A légitársaságok vesztesége a vállalatokat tömörítõ nemzetközi szövetség, az IATA szerint meghaladta a 1,3 milliárd eurót.

Mind az ír, mind a brit polgári légügyi hatóság kedden arra figyelmeztetett, hogy korlátozó intézkedések várhatók a továbbiakban is, amennyiben megint kedvezõtlen lesz a szélirány. Az izlandi egyetem geofizikusa, Bryndis Brandsdottir azt mondta kedden, hogy a vulkán hamu-kibocsátási mennyisége vasárnap kissé nõtt, de aztán csökkenni kezdett.
– Független Hírügynökség –