VULKÁNI HAMU – Estére ismét eléri Magyarországot – nem korlátozzák a légiforgalmat

Vasárnap estére várják a meteorológusok, hogy az izlandi vulkán hamufelhőjének újabb hulláma elérje az országot. A HungaroControl nem tervezi a légiforgalom korlátozását. A Ferihegyi repülőtér 8 induló, illetve 8 érkező járatát törölte a hamufelhő miatt.

Várhatóan vasárnap estére éri el délnyugat felől Magyarországot az izlandi vulkán hamufelhője – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. Az előrejelzések szerint a szennyezés hétfőn napközben szétoszlik a magyar légtérben. A szakemberek egyelőre nem számolnak azzal, hogy újabb jelentős hamumennyiség érkezik az ország területére.

A magyar légiforgalmat felügyelő HungaroContol Zrt. nem tervez korlátozásokat. Fehér Imre, a cég kommunikációs vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy folyamatosan elemzik a szélirányt, illetve a vulkán aktivitását, de a következő napokban nem számítanak arra, hogy a légiközlekedést korlátozni kellene.

A Ferihegyi repülőtér 8 érkező és 8 induló járatát törölte a vulkáni hamufelhő miatt. A törlések elsősorban a milánói, müncheni, bázeli és párizsi járatokat érintik. A legfrissebb repülőtéri járatinformációk a www.bud.hu oldalon találhatók.