Vudubaba Sarkozyről – az államfő perel

Egy francia cég Nicolas Sarkozy arcképével díszített vudubabát és hozzá való tűket árul. A francia államfő beperelte a vállalatot – tudta meg bírósági forrásból az AFP francia hírügynökség csütörtökön. A csomagban még az elnök szatirikus életrajza is benne van. A cég egyébként Sarkozy korábbi vetélytársát, Ségolene Royalt ((ejtsd: szégolen roajal)) ábrázoló vudubabákat is árul.

A Sarkozy- és Royal-babákon a politikusoktól vett idézetek vannak. A vudubabákat október eleje óta lehet kapni, 13 euróért (csaknem 3600 forintért). Sarkozy ügyvédje szerint az elnöknek kizárólagos joga van saját képmásához. Először felszólították a céget, hogy vonják be a babákat a boltokból, de a vállalat ezt nem tette meg.

A francia államfő és felesége idén februárban pert nyert az ír Ryanair légitársaság ellen, amelyik a hozzájárulásuk nélkül felhasználta a pár fényképét egy hirdetésben. A fapados járatokat üzemeltető cégnek hatvanezer eurós (15 millió forintos) kártérítést kell fizetnie Carla Bruninak, míg Nicolas Sarkozy elnök jelképes, egy eurós kártérítést kap.