VÖRÖSISZAP- Önkénteseket várnak a devecseri kastélyparkhoz

Több száz önkéntest várnak a hétvégén Devecserbe, a kastélypark kitakarításához. Az ősparkban a fák törzseiről aprólékos munkával kézzel kell lemosni a vörösiszapot. A szakemberek szerint az értékes növényvilág valószínűleg túléli a katasztrófát.

Hetek óta speciális gépekkel takarítják a devecseri kastélyparkot. A fákon még mindig jól látszik, hogy mekkora volt a mindent elborító iszap. Most a fák törzsét kell megpucolni, kézzel, egy holland mosófolyadékkal.

A munka rendkívül aprólékos és addig kell elvégezni, amíg az időjárás engedi, ezért a polgármester minél több önkéntesre számít. Toldi Tamás a Független Hírügynökségnek elmondta: szállást és teljes ellátást is biztosítanak minden önkéntesnek.

A terület korábban az Esterházy – kastély parkja volt, különleges növényvilágáról híres. Olyan ritkaságok ékesítik, mint a mandzsúriai fűz, papíreperfa vagy a kínai császárfa. A park állapotfelmérése egyébként most is tart, a környezetvédelmi szakemberek szerint a fák jó eséllyel túlélik a katasztrófát.