VÖRÖSISZAP – Keresik az örökösöket

Póthagyatéki eljárást kezdeményezett a katasztrófavédelem, hogy rendezni tudják a katasztrófa sújtotta kolontári térségben három olyan ház tulajdonjogát, melyeknek meghaltak a tulajdonosaik. Az eljárásban megpróbálják felkutatni az örökösöket. Közben a hétvégén tovább erősítették a kiszakadt tározót körülvevő gátat, illetve teljesen elkészült mellette a kiegészítő gát is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfői tájékoztatása szerint tovább erősítették a tározó kiszakadt részét övező körgátat a hétvégén. A mellette épülő kiegészítő, úgynevezett pernyegát – elérve a tározó gátját – pedig teljes hosszában elkészült. A következőkben azt fogják szélesíteni, illetve magasítani.

Kolontárról a hétvégén az 5 lakóépület bontásából megmaradt törmeléket elszállították. A tározók területére vasárnap 300 köbméter bontási törmeléket is vittek.

A szállópor napi átlagkoncentrációja egyik mérőállomás adatai szerint sem haladták meg az egészségügyi határértéket.

A jogi munkacsoport kérése alapján póthagyatéki eljárást kezdeményezett a katasztrófavédelem az illetékes jegyzőnél három elhunyt örököseinek felkutatására. A cél, hogy az örökösök nyilatkozatot tegyenek a rájuk maradt ingatlanok sorsával kapcsolatban. A károsult háztulajdonosok közül egyébként 60-an új építésű házat szeretnének, 51-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek. A tárgyalások folyamatosak, ám továbbra is többen vannak azok, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést.