VÖRÖSISZAP – Folytatódott a MAL Zrt. elleni első kártérítési per

Folytatódott kedden a MAL Zrt. elleni első kártérítési per, amely 2010. november 30-án kezdődött a Fővárosi Bíróságon. Egy devecseri lakos, Konkoly József az iszapkatasztrófa kapcsán indított kártérítési pert, amelyben ingatlannal rendelkező hajléktalannak minősítette magát. A férfi keresetében több mint 19 millió forint vagyoni és nem vagyoni kár és ezek járulékai megfizetését követeli a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt.-től, mert 2010. október 4-én a zagytározó gátjának átszakadását követően a vörösiszap tönkretette minden vagyontárgyát.

A sajtó változatlanul megkülönböztetett érdeklődése mellett folytatódott perben a MAL Zrt. jogi képviselője vitatja a cég felelősségét és elháríthatatlan külső okokra, a rendkívüli esőzésre és szeizmikus földmozgásokra hivatkozik. A Fővárosi Bíróság még a per előtt, 2010. október 20-án úgynevezett ideiglenes intézkedést hozott, amelyben arra kötelezte a MAL Zrt.-t, hogy nyolc napon belül fizessen 10 millió forintot Konkoly Józsefnek.

A keddi bírósági tárgyaláson a jogi képviselők elsősorban a jogalap kérdéséről vitatkoztak, vagyis arról, köteles-e a MAL Zrt. kártérítést fizetni. Ruttner György, a MAL Zrt. jogi képviselője az ideiglenes intézkedés visszavonását kérte, vagy legalábbis a 10 millió forintos összeg csökkentését 2 millió forintra, mert szerinte a pert kedeményező devecseri férfi lakhatása azóta lényegében megoldódott. Az ügyvéd hivatkozott a január 29-én Oroszlány környékén történt földrengésre, felvetette, lehetséges-e, hogy az októberi gátszakadás előjele lehetett a januári földrengésnek.

A felperes, a károsult jogi képviselője, Hidasi Gábor azt mondta: az alperes a per elhúzására törekszik, szerinte máris ki lehetne mondani a MAL Zrt. felelősségét a történtekért. Erre reagálva Ruttner György, a MAL Zrt jogi képviselője azt mondta: bár még nem készültek el a szakvélemények, nyilvánvalónak látszik, hogy a katasztrófát több tényező együtthatása okozta, amelyek között szerepe lehet a földmozgásnak, a sok csapadéknak, a talajszilárdság megváltozásának. Ruttner ezután meteorológiai és műszaki szakértő kirendelését kezdeményezte.

A keddi tárgyaláson Salamonné Pilcz Judit bírónő ismét meghallgatta a károsult Konkoly Józsefet, aki elmondta, máig a nővérénél lakik, mert az ideiglenesen számára kijelölt bérlakás bútorozatlan. Hozzátette: mivel nem kapta meg az ideiglenes intézkedésként neki járó 10 millió forintot, egy előnyös ingatlanvásárlástól elesett.

A per tárgyalása március 29-én folytatódik a Fővárosi Bíróságon.Sporthírek