VÖRÖSISZAP – Devecserbe költöznek az MGSZH és az MVH munkatársai

Devecserre, a falugazdász irodába költöznek december elsejétől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területileg illetékes munkatársai. A vörösiszap-katasztrófában károsult mezőgazdasági termelők és feldolgozók így helyben nyújthatják be támogatási kérelmüket a hivatalhoz. A károsult gazdák egy miniszteri döntés alapján 350 millió forintos keretből kaphatnak jövedelempótló támogatást. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter […]

Devecserre, a falugazdász irodába költöznek december elsejétől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területileg illetékes munkatársai. A vörösiszap-katasztrófában károsult mezőgazdasági termelők és feldolgozók így helyben nyújthatják be támogatási kérelmüket a hivatalhoz. A károsult gazdák egy miniszteri döntés alapján 350 millió forintos keretből kaphatnak jövedelempótló támogatást.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletet hozott a károsult gazdák megsegítése érdekében. Ennek alapján az érintett termelők 350 millió forintos jövedelempótló támogatásban részesülhetnek. A helyi termelők és élelmiszergyártók december 1-je és 8-a között egyszerűsített eljárásban pályázhatnak a támogatásokra, és várhatóan még az ünnepek előtt megkaphatják a pénzt. Az állattartók és a mezőgazdasági termelők részére 200 milliós, az élelmiszer-feldolgozóknak 150 milliós keret áll rendelkezésre.

A rövid határidők miatt Szabó Csaba miniszteri megbízott egyeztetett a MVH és az MgSzH vezetőivel és kezdeményezte, hogy az ügyintézés helyben történjen. A regisztrált mezőgazdasági termelők az MgSzH-tól kapnak igazolást arról, hogy károsultaknak minősülnek, majd ezzel a dokumentummal együtt adhatják be a támogatási kérelmüket az MVH-hoz.

A két hivatal munkatársai teljes munkaidőben segítenek a nyomtatványok kitöltésében és válaszolnak a gazdák kérdéseire.