VÖRÖSISZAP – Csak a képek egytizede ment el a jótékonysági árverésen

Nem volt túl nagy érdeklődés azon a képzőművészeti jótékonysági árverésen, amelyet a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére tartottak vasárnap délután a fővárosban. Wittek Zsolt, az aukciót szervező Művészház Galéria vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a körülbelül 40-50 festő által felajánlott csaknem 100 kép közül csupán 10-et vitt el az összesen 5 licitáló. Közölte azt is: így is volt eredménye az árverésnek, 200-300 ezer forintot át tudnak utalni a jótékonysági alapba.

A galéria vezetője elmondta: a felkínált csaknem 100 kortárs alkotás között főleg festmények, grafikák szerepeltek, de volt két szobor is. A művészek egy része az alkotásáért kapható teljes összeget, más részük a felét ajánlotta fel a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak. Hozzátette: az elkelt alkotások között voltak olyanok, amelyek ismert kortárs művészek munkái, így például Bernáth András, illetve Fehér László alkotásai, de a jelenlévők licitáltak kevésbé ismert művészek alkotásaira is.

Wittek Zsolt szerint két oka is lehet az érdektelenségnek. Egyrészt az utóbbi időben általában is csökkent a művészeti aukciók iránti érdeklődés, másrészt a kortárs festmények egyébként is kevesebb embert mozgatnak meg. Remélik azonban, hogy a kifejezetten alacsony kikiáltási ár miatt még lesz érdeklődő, ezért egy hétig még meg lehet venni a felkínált műveket a belvárosi Művészház Galériában.Sporthírek