VÖRÖSISZAP – A főigazgató szerint több mint 500, a kolontári polgármester szerint csak 20 beteget láttak el az ajkai kórházban

Az ajkai önkormányzat a törvény szellemében járt el, amikor költségbecslést készített arról, mennyi plusz költsége merült fel a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátása közben – mondta a Független Hírügynökségnek Nyári Ildikó, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója. Míg a kolontári polgármester azt állítja, a katasztrófa után mindössze körülbelül 20 beteget ápoltak Ajkán, a főigazgató szerint 500-nál is több járóbeteget és 41 fekvőbeteget láttak el, közülük hatan most is a kórházban fekszenek.

Mint ismert, hétfőn a kolontári polgármester azt mondta, felháborító és érthetetlen, hogy az ajkai önkormányzat rajtuk keresztül próbál visszaszerezni 21 millió forintnyi többletköltséget.

Nyári Ildikó azt mondta: teljes félreértés, hogy az ajkai kórház vagy önkormányzat számlát nyújtott volna be Kolontárnak. Katasztrófa esetén a költségeket a vis maior alapból fedezik, ám Ajka nem tartozik a katasztrófa sújtotta területhez. Ezért az ÁNTSZ kérte a kórházat, mérjék fel, becsüljék meg, mekkora többletkiadással járt a sérültek, betegek ellátása. Az ellátottakról, a fekvő- és járóbetegekről is pontos táblázatot vezetnek, eszerint eddig 41 fekvőbeteget láttak el, hatan jelenleg is ellátásra szorulnak. A katasztrófa után összesen több mint 500 járóbeteget kellett ellátni, de a mai napig jönnek emberek légúti és pszichés problémákkal. Ezért a 21 milliós összeg egy becsült összeg, pontos számokat még nem lehet mondani – tette hozzá a főigazgató. Nyári Ildikó azt mondta: az egyelőre nem derült ki, hogy a költségeket ki fogja megtéríteni, az is elképzelhető, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) utalják majd át a pénzt.

A költségeket az ÁNTSZ és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által összeállított táblázat alapján számolták ki. A 21 milliós összegben a személyzet plusz munkájának összes költsége és a dologi költségek is benne vannak. Az ajkai önkormányzat és a kórház is a törvényesség szellemében járt el a költségbecslés kapcsán – fogalmazott a főigazgató.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Ajka város önkormányzata egy több mint 25 millió forintos végösszegű listát küldött Kolontárra, a listán a kitelepített kolontáriak elszállásolásával és ellátásával kapcsolatos költségek szerepelnek. Ezek között van családsegítő szolgáltatás, illetve az önkormányzati épületekben kialakított befogadóhely üzemeltetése. A legmagasabb tétel – 21 millió forint – a Magyar Imre Kórház többletköltsége. Jáger László, ajkai jegyző szerint nem követelésekről van szó, csupán arról, hogy a költségek visszatérítéséhez a vis maior alaphoz és a kármentesítési alaphoz Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely pályázhat. A város csak azt szeretné, ha költségeinek egy részét – amelyeket konkrétan számszerűsíteni lehet – Kolontár beépítené a pályázatába, Ajka ugyanis nem adhat be ilyen pályázatot.

Tili Károly, Kolontár polgármestere az eset kapcsán a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a 25 milliós listából a kórház 21 millióján kívüli tételek elismerhetők és azokat beépítik majd a vis maior alaphoz írandó pályázatba. Az azonban felháborító, hogy a térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórház állítólagos többletköltségeit is Kolontáron keresztül akarja megszerezni Ajka. A polgármester szerint a kórházba körülbelül 20 embert vittek Kolontárról, közöttük 10-en szorultak huzamosabb kórházi kezelésre. Egy házaspár volt, amelyik egy hónapig feküdt a kórházban, mert derékig megégtek.

Tili Károly tudomása szerint még plusz ágyat sem kellett beállítani és – mint fogalmazott – érthetetlen, hogy egy térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórházban milyen többletkiadás jelentkezett, amit az OEP nem finanszíroz.