Évrõl évre javul a fõváros levegõje

Javuló képet mutat Budapest légszennyezettsége az elmúlt 18 év adatai alapján – közölte a fõpolgármesteri hivatal a KSH jelentésére hivatkozva csütörtökön. A jelentés a 1990-tõl 2008-ig tartó idõszakot vizsgálta. A szállópor mennyisége 2008-ban a fõvárosban is átlépte a 24 órás egészségügyi határértéket, a vizsgált többi légszennyezõ anyag általában csökkent és határérték alatt maradt.

A Magyarország környezeti helyzetképe címû jelentésbõl kiderül: a fõvárosi légszennyezettség sokat javult a vizsgált 18 éves periódusban. A szennyezõ anyagok közül a nitrogén-dioxid és a nitrogén-oxid összességében kis mértékben csökkent, bár utóbbi 2008-ban három mérõállomáson is túllépte az éves átlag határértéket.

A kén-dioxid mennyisége folyamatosan csökkent az elmúlt 18 évben, az éves adatok rendre határérték alatt maradtak. Emellett “kiválónak” minõsítették a levegõt a szén-monoxid-szennyezettség szempontjából, az ózonszennyezettség tekintetében pedig “jó” és “kiváló” minõsítést kapott a fõváros. Az ülepedõ por átlagos szennyezettsége is minden vizsgált évben a határérték alatt maradt.

A szállópor szennyezettség miatt Budapesten is el kellett rendelni a szmogriadó tájékoztatási, majd riasztási fokozatát 2008 végén, azóta azonban erre még a szigorúbb határértékek szerint sem volt szükség.Sporthírek