VRCK: Nem került döntőbe a címvédő

Akt.:
A budapestiek térfelére tart a labda – ők bizonyultak jobbnak
A budapestiek térfelére tart a labda – ők bizonyultak jobbnak - © Fotó: Kozma István
Kazincbarcika – Az első két szettet nyerő Pénzügyőr elbúcsúztatta a Vegyész RC Kazincbarcikát.

A férfi röplabda Magyar Kupa-elődöntőjének visszavágóján tegnap este a Vegyész RC Kazincbarcika együttese a Pénzügyőr SE gárdáját fogadta. A visszavágón ténylegesen szeretett volna visszavágni a barcikai csapat a múlt héten hétfőn a fővárosban elszenvedett vereségért. Egyrészt azért, hogy címvédőként az idén is bejusson a kupadöntőbe, másrészt azért, mert ebben az évadban, és a tavalyiban sem kapott ki magyar csapattól. A barcikai gárdának a fináléba kerüléshez előbb három vagy négy szettben kellett volna jobbnak lennie a fővárosi együttesnél, ugyanis a Pénzügyőr az első meccsen elért 3:1-es sikeréért 3 ponthoz jutott, és ezt egalizálni csak ilyen eredménnyel lehetett. Ez esetben pedig még egy aranyszett is következett volna.

A Pénzügyőr részsikere

Nagy érdeklődés közepette kezdődött a találkozó, kevés hiányzott a telt házhoz, és órási ováció fogadta, hogy a lélektanilag fontos első pontot a hazai együttes szerezte. Ezt további kettő követte (3-0), és a már nem létező technikai szünet helyén is ennyi egységgel vezetett a sárga-kék együttes, egy élvezetes labdamenet után (8-5). A Pénzügyőr 9-nél érte utol ellenfelét, egy jó sáncmozdulattal, ami után átvették a vezetést, és amikor kettőre nőtt az előnyük, VRCK időkérés szakította meg a játékot (9-11).

A folytatásban kétszer is egyenlíthetett volna a Vegyész, de a rossz nyitások miatt ez nem sikerült. Ez felhozta a Pénzügyőrt, és 13-17-nél újra hazai időkérés volt műsoron. Ez sem használt (14-20), így jöttek a cserék, Blázsovics, Toronyai, Gebhardt N., és úgy tűnt, hogy ők sem tudnak fordulatot hozni (15-23). Aztán ügyeskedtek egy picit, így vendég időzés volt az újabb esemény (17-23), aztán csere, a zsinórban ötödik hazai pont után pedig az újabb vendég pauza (20-23). A nagy feltámadásból azonban nem lett VRCK szett-győzelem, így a Barcika nagyon messze került a döntőbe jutástól.

Vendég továbbjutás

A második játszma elejére a kezdők közül Szabó D. és Milev sem tért vissza, viszont Blázsovics és Gebhardt N. folytatta hazai oldalon. De a jó kezdés után előbb rossz nyitásokkal, majd pocsék nyitásfogadásokkal ,,támogatta” a Pénzügyőrt a Vegyész (3-5). És mivel a fővárosi gárda tagjai jól olvasták, hogy mit akar játszani, hol akar pontot szerezni a pályaválasztó, tisztes előnyre tettek szert. 8-12-nél hazai időkérés jött, és mivel a visszatérés után három borsodi pont következett, a túloldalon is az időzés mellett döntöttek (11-12). Ami használt itt, az használt ott is (12-16), elképzelhetetlennek tűnt, hogy ebből a gödörből kikecmeregjen a Vegyész.

Aztán Gebhardt N. jó nyitásai és a rendezett sáncmunka után egál lett az eredmény (16-16). A vezetés azonban nem sikerült visszavenni, 17-17 után zsinórban négy fővárosi pont született (17-21). 18-22 után feljebb kapaszkodott a VRCK (20-22), de ezen a napon kevés volt a barcikai hit és teljesítmény, így két szett után eldőlt a párharc, a fővárosi csapat a továbbjutást ünnepelhette (21-25).

A meccset azonban folytatni kellett, a három szett megnyeréséig, de ennek az edzőmeccs jellegű játszadozásnak már semmi jelentősége nem volt.

ÉM-BCS


Jegyzőkönyv

Vegyész RC Kazincbarcika – Pénzügyőr SE 2:3 (-20, -21, 21, 20, -12)

Kazincbarcika, 800 néző. V.: Árpás, Szabó P.

Vegyész RC Kazincbarcika: Páez, Juhász P., Szabó D., Milev, Németh Sz., Macko. Csere: Vitko (liberó), Blázsovics, Toronyai, Gebhardt N., Banai. Vezetőedző: Marek Kardos.

Pénzügyőr SE: Szalai, Magyar, Kovács Z., Vitiuk, Flachner, Rása. Csere: Bán (liberó), Kiss D., Kecskeméti, Takács, Tordai, Kovács S., Lassu (liberó). Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Marek Kardos: – Mindenki láthatta, hogy támadások befejezésével ismét gondok adódtak, ebben az évben ez minden meccsen így volt. A pálya szélén is voltak problémáink. Ebből kiutat jelenthetnek a fiatalok, akik a meccs lefutott részében jól játszottak. Egy olyan csapat ellen, amelyik megkockáztatja a szervákat, picit bajban vagyunk a fogadásokkal, és ellenfelünk a feladónk játékát is olvasni tudta.

Jókay Zoltán: – Nem gondoltuk, hogy így sikerül, kemény röplabdára számítottunk, ezt meg is kaptuk. A meccs elején elment 4 ponttal a Barcika, de innen sikerült felállni, ez pedig elegendő önbizalmat adott a folytatásra.

Továbbjutott: a Pénzügyőr, kettős győzelemmel.