Vörös pandák a Szegedi Vadasparkban

Vörös panda pár érkezett a Szegedi Vadasparkba. Bamboo és Castor a spanyolországi Valenciából – egy bezárásra ítélt vadaskertből érkeztek új otthonukba. A kis vörös lakók most még ismerkednek az idegen környezettel, egyelőre nem nagyon barátkoznak.

A vörös panda pár a napokban érkezett a Szegedi Vadasparkba, de már nagyon otthon érzik magukat. A 7-8 éves állatok az európai fajmentő program keretében kerültek Szegedre, mert az esőerdők kivágása miatt számuk az elmúlt években igencsak megcsappant.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgató elmondta, hogy ennek az állatnak ráadásul nagyon értékes a prémje, a bundája, ezért illegálisan vadásszák. Másrészt látszik, hogy egy nagyon bájos állat ezért nagyon sokan próbálják tartani hobbiállatként illegálisan, főleg Ázsiában és Amerikában.

Bár a vörös kis állatok ragadozók és előfordul, hogy egy-egy madárfészket kifosztanak, mégis inkább bogyókat, virágokat, gyümölcsöt esznek. Kedvencük a bambusz, melyet a vadasparkban helyben termelnek számukra.

Bamboo és Castor már két éve ismerik egymást. A Szegedi Vadasparkban abban bíznak, hogy – attól függetlenül, hogy ezek az állatok nagyon nehezen szaporodnak zárt körülmények között – a pandapár jövőre 1, 2, vagy akár 3 csemetével is megajándékozza őket.