Vonzó program lett a Matyó Húsvét

Vonzó program lett a Matyó Húsvét
Vonzó program lett a Matyó Húsvét
Mezőkövesd – Még messziről is érkeztek, hogy megnézzék a Matyó Húsvét programjait. Akadt olyan házaspár, akik egészen a Dunántúlról érkeztek Mezőkövesdre csak ezért.  Matyó Húsvét 2007.04.09. video

Az időjárás az idén is kegyeibe fogadta a Matyó Húsvét mezőkövesdi szervezőit, hiszen a szép napos időnek köszönhetően időnként szinte mozdulni sem lehetett a programsorozatnak otthont adó Hadas városrészben. A város önkormányzata és a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület hagyományos húsvéti eseménye a térség egyik legvonzóbb látványossága évek óta, amelynek híre messziről vonzza ide az érdeklődőket. Györök Béláné a Dunántúlról, a Fejér megyei Csákvárról érkezett férjével. Mint elmondta, egy házi praktikákkal foglalkozó női magazinban olvasott a Matyó húsvétról, és rávette férjét, hogy jöjjenek el megnézni. Egyként is szeretnek utazni, bejárták már Észak-Magyarország nagy részét, ám ezt a matyó eseményt még nem látták.

Követendő példa

Györök Béláné szerint ez a fajta hagyományőrzés követendő példa, hiszen például az ő térségükben nincsenek ehhez hasonló látványos, a népi öltözeteket, kultúrát bemutató események. Pedig itt is látni, hogy óriási igény van az ilyen programokra, és elég csak megnézni, hányan készítenek fotókat, videókat.
Az biztos, hogy látványos műsorokból nem volt hiány. Amikor a matyó ruhás legények vödörből locsolták a lányokat, a turisták szinte egymást taposták, hogy minél jobb fotókat csinálhassanak. A mezőkövesdi Sereg Jánosné érdeklődésünkre elmondta, hogy az ő fiatalkorában minden ugyanígy történt. A fiúk végigjárták a házakat, a lányok pedig futhattak a víz elől, igaz végül mindenki csuromvizes lett.

Festettek, sütöttek

A húsvéti ételek és a bükkaljai borok megszentelése után vette kezdetét a kulturális program. A színpadon egymást követték a népi együttesek, hagyományőrző csoportok, a Mézeskalács Házban, a Kis Jankó Bori Emlékházban a gyerekek megismerhették a tojásfestés vagy éppen a pipics sütés fogásait. Pár sarokkal arrébb a Gépmúzeumban a kovácsbemutató mellett a kisállat simogatásnak volt a legnagyobb sikere. Azok a gyerekek, akik eddig soha nem fogtak kezükben csúzlit, kipróbálhatták ügyességüket Paprika Jancsi Csúzlizdájában is.

HSz

Nem pihent a kisvonat
A szervezők igyekeztek minél többet megmutatni Mezőkövesdből az ide érkező vendégeknek. Ezt szolgálta az a gumikerekű kisvonat is, amely az eseménysorozat ideje alatt folyamatosan járt a Hadas városrész és a Zsóry-fürdő között, és láthatóan üres hely szinte egyetlen fuvar alatt sem volt.


Kapcsolódó cikkeink: