Vonatszerencsétlenség Monorierdőnél – háromra emelkedett a halottak száma – még több halott és sérült kerülhet elő a roncsból

Háromra emelkedett a monorierdei vasúti szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A második és harmadik holttestet néhány perccel egy óra után emelték ki a roncsokból – tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A baleset oka az elsődleges adatok szerint, hogy egy biztosítóberendezés hibája miatt a Budapest felé tartó Hajdú IC vezetője – egyébként a szabályoknak megfelelően – megállt a vasúti átjárónál. Ekkor rohant bele hátulról egy személyvonat. Az IC hátsó, első osztályú kocsija teljesen összenyomódott, nem kizárt, hogy további halottak kerülnek elő, a sérültek száma úgy tűnik, végleges: 27-en vannak.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, délelőtt10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat Monorierdőnél. A baleset körülményeit egyelőre nem tudja a vasúttársaság. A baleset következtében megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a helyszínen elmondta, hogy délután fél kettőig három holttestet találtak a roncsok között. Összesen 27-en sérültet szállítottak kórházba, közülük 4-en súlyosan, 4-en életveszélyesen, 19-en könnyebben sérültek. Kevés a remény, hogy további túlélőket találnak, a roncsoknak van egy szakasza, amit még fel sem sikerült deríteni, de azt teljesen összenyomta a másik vonat. A rendőrség a sérültek nevét összeírta, hozzátartozók a helyszínen is érdeklődhetnek. Győrfi Pál szerint a sérültek száma végleges, a halottaké nem.

Az első mentők egyébként 5-6 perc alatt a helyszínre értek, volt olyan roncsba szorult sérült, akit már a roncsban elkezdtek ellátni. A sérülteket Budapest és Cegléd kórházaiba szállították, köztük a Honvéd és a Merényi kórházakba. A mentésben 12 menőautó, három mentőhelikopter vett részt.

A MÁV legutolsó tájékoztatása szerint a baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC vonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek. Nyíregyháza-Debrecen felől a távolsági vonatok csak Szolnokig járnak, onnan átszállással utazhatnak az utasok Monor, illetve Újszász felé. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani. Budapest-Nyugati pályaudvar és Monor között 30 percenként, minden óra 5-kor és 35-kor indulnak vonatok, Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A baleset körülményeit a Rendőrség, a MÁV szakembereinek bevonásával vizsgálja. A Közlekedésbiztonsági Szervezet független szakmai vizsgálatot folytat.

Szabó Pál közlekedési miniszter a helyszínen van, csakúgy mint Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, a megyei védelmi bizottság elnöke.Sporthírek