Vonatszerencsétlenség Monorierdőnél – az IC vezetője valószínűleg nem hibázott – még mindig bizonytalan a sérültek száma

Az elsődleges adatok szerint az InterCity egészen lelassított, majdnem megállt a vasúti átjáró előtt, ahol azután hátulról belerohant a másik vonat hétfőn délelőtt, Monorierdőnél. Az IC vezetője egy biztosító berendezés hibája miatt állt meg és ezzel a szabályoknak megfelelően járt el. A sérültek számáról különböző információk érkeznek a helyszínről, a hírek 27 és 35 közötti sérültről szólnak és egy halálos áldozatról.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, délelőtt 10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. A baleset körülményeit egyelőre nem tudja a vasúttársaság. A baleset következtében megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija Monorierdőnél.

A baleset miatt jelentős késések és járatösszevonások vannak a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vasútvonalon. Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.

A baleset helyszínén Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője azt mondta, hogy az IC egészen lelassított, vagy meg is állt a vasúti átjáró előtt, mégpedig egy biztosítóberendezés hibája miatt. Az IC vezetője az első adatok alapján a szabályoknak megfelelően cselekedett. Az álló IC-be hátulról rohant bele egy személyvonat.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint ellentmondó információkat kapni a sérültek számáról. A különböző információk 27-35 emberről szólnak, köztük tucatnyi súlyos sérültről. Egy ember meghalt.