Vonat helyett autóbusszal

Autóbuszok veszik át a vonatközlekedés szerepét a megszűnő “szárnyvonalakon”. Hogy mikén, arról a Borsod Volán illetékese számolt be kérdésünkre.

Március 4-én, vasárnap üzemkezdettõl a Mezõcsát–Nyékládháza, illetve a Kazincbarcika–Rudabánya vasúti szárnyvonal személyszállításának szüneteltetésével egyidejûleg az utasok szállítását a Borsod Volán Zrt. autóbuszai veszik át. Fukker Bertalan, a Borsod Volán Zrt. személyszállítási vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére számolt be a tudnivalókról.
A közúti menetrend szerinti helyközi autóbuszjáratok az érintett térségek településeinek utazási igényeit követve már most is megfelelõ üzemidõben és nagy járatgyakorisággal állnak az utazóközönség rendelkezésére. Miskolc–Mezõcsát között közvetlen megyeszékhelyi kapcsolattal két vonatpár helyett munkanapokon 34 járat biztosítja az utazási lehetõséget.

Vasútállomásig és vissza

A megszûnõ vonatközlekedés érdekében az átállást a Volán azzal biztosítja, hogy autóbuszait a vonatokkal csaknem azonos idõben indítja; Miskolc Tiszai pályaudvarig visszük és hozzuk az utasokat. Megoldottuk Mezõcsát vasútállomás közvetlen érintését is – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.
Megtudtuk: a vasúti vonal mentén található települések egy részét másik autóbuszvonal szolgálja ki. Hejõbába, Szakáld, Hejõszalonta, Hejõkeresztúr községeket a Nemesbikk–Miskolc közötti járatok érintik. Szintén megoldották a Miskolc Tiszai pályaudvar közvetlen összeköttetést, de a szolgáltatás-bõvítéssel naponta biztosítják a három mûszakos munkarendben dolgozók utaztatását, illetve a megyeszékhelyen lévõ oktatási intézmények, továbbá egészségügyi intézmények elérését is.

A távolságinál is

Kiemelte: a vasúti személyszállítás szüneteltetésével érintett települések ellátásában kedvezõ változás, hogy a Tiszújváros–Budapest közötti jelenlegi távolsági járat vonalvezetésének megváltoztatásával a Tiszaújvárosból munkanapokon 5.45, és a hét elsõ iskolai elõadási napot megelõzõ munkaszüneti napon 15.30 órakor induló járatok Tiszaújváros, Hejõkeresztúr, Mezõcsát, Mezõkeresztes, Mezõkövesd–M3–Budapest módosított útvonalon fognak közlekedni, így lehetõvé válik a fõváros közvetlen, átszállás nélküli megközelítése. De ezáltal a környezõ települések, Hejõkeresztúr, Hejõszalonta, Hejõpapi, Mezõcsát, Gelej, Mezõnagymihály, Mezõkeresztes, Mezõszakáld lakosai átszállás nélkül juthatnak el autóbusszal Budapestre.


Az idõpontokról

Mezõcsátról naponta 5.35 és 11.55 órakor, munkaszüneti napokon 16.00 órakor induló járatok Miskolc Tiszai pályaudvarig közlekednek. A naponta 6.55, szabad és munkaszüneti napokon 14.50, munkanapokon 15.05, valamint munkaszüneti napokon 17.50 órakor a járatok Miskolc Tiszai pályaudvarról indulnak Mezõcsátra. Nemesbikkrõl naponta 5.55 és 12.00 órakor induló járatok Miskolc Tiszai pályaudvarig közlekednek. Miskolc Tiszai pályaudvarról naponta 7.10 és 14.50 órakor indul járat Nemesbikkre.


Indokolt lépés?

A Fukker Bertalan kérdésünkre úgy vélte, gazdaságilag indokolt a gazdasági tárca lépése. Ezt alátámasztva elmondta: a mellékvonalakon jellemzõen közlekedõ Bz típusú szólómotor kocsik nagyjából 900 forint/kilométer, egy mellék kocsit is vontatva 1000 forint/kilométer guruló költséggel üzemelnek. A helyettük beálló autóbuszok számításaink szerint 220 forint/kilométer költséggel végzik el ugyanezt a feladatot.

 

OlKa

 

Kapcsolódó cikk: