Vona Gábor: „Tabuk nélkül kell beszélni”

Akt.:
Vona Gábor: „Tabuk nélkül kell beszélni”
Vona Gábor: „Tabuk nélkül kell beszélni”
Miskolc – Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem szeretné a szőnyeg alá seperni a problémákat.

Az avasi demonstráció előtt adott interjút portálunknak Vona Gábor. Azt hangsúlyozta, segíteni jöttek.

Ismeri-e az Avason élő emberek problémáit, gondjait?

Vona Gábor: Természetesen, hiszen nem először járok Miskolcon. Nagyon sok segélykérést kaptunk a városrészből, de az itt jelen lévő problémák az egész országban jelen vannak. Ami az Avast különösen problémássá teszi, az a bajok mérete, és azaz elkeseredettség, ami az elmúlt időszak sorozatos cserbenhagyásai után az ott élő emberekben kialakult. Úgy vélem, hogy a városrész problémáinak megoldására egedül a Jobbik programja lehet alkalmas.

Az önök felvonulása megold-e valamit?

Vona Gábor: Soha nem mondtuk, hogy a demonstráció megoldást jelent, ez már igazából a kétségbeesésnek a felkiáltójele. A vonulás arra jó, hogy a közvélemény, a sajtó, a politika figyelmét ráirányítsa erre a kérdésre. Az elsődleges gond ugyanis az, hogy a hatalmon lévők nem akarnak ezzel foglalkozni. Mivel az MSZP és a Fidesz is az elmúlt ciklusokban kudarcot vallottak, nekik ez nyilván kényelmetlen. Szeretnék a problémát szőnyeg alá seperni, csak jövünk mi, akik azt mondjuk, hogy nem lehet a szőnyeg alá seperni, ezzel a kérdéssel foglalkozni kell. Nyíltan kell beszélni róla, még ha bizonyos köröket sért is. Ezért javasoltuk például a parlamentben a cigány-magyar együttélést vizsgáló bizottság felállítását. Ennek azt a szerepet szántuk volna, hogy tabuk nélkül, őszintén állítsunk fel diagnózist, és próbáljuk meg a különböző kivezető utakat megrajzolni. Hogy a parlamenti pártok ezt a javaslatot lesöpörték az asztalról, az azt mutatja, hogy nincs valódi szándék a megoldásra. Mert lehet, hogy a mi programunk nem minden elemében jó, de hogy ez így van-e vagy nem, azt nem úgy lehet eldönteni, hogy bennünket lerasszistáznak és szélsőséges pártnak neveznek. Hiszen az elmúlt választásokon bizonyítottuk, hogy egymillió ember támogatását élvezzük, tehát a Jobbik egy nagy néppárt. A mi programunkat ütköztetni kell a többi párt programjával, és meg kell nézni, hogy kinek van igaza. Ettől a szembesítéstől félnek tulajdonképpen.

Itt az Avason önök hogyan oldanák meg a problémákat?

Vona Gábor: Fontos azt elmondani, hogy nem lehet az Avast úgy kezelni, mint egy szigetet, melynek a problémái megoldhatók úgy, hogy közben az országos gondokat nem oldjuk meg. Az Avas az országos bajok esszenciája. Azt gondolom, hogy azt a cigány-magyar együttélési programot kellene végrehajtani, amit a Jobbik szinte már a megalakulása óta vall. Ennek számtalan eleme van. A közvéleményben nagyon sok tévképzet él a mi programunkkal kapcsolatban, aminek például egyetlen olyan eleme sincs, amelyik különbséget tenne a magyar állampolgárok között etnikai, vallási vagy bármilyen más szempont alapján.

Elmondaná a legfontosabb elemeket?

Vona Gábor: Az első és legfontosabb pont, hogy a problémáktól őszintén kell beszélni. A labda igazán a cigányság térfelén pattog. Az a kérdés, hogy azok az avasiak, akik az elfogadott társadalmi szabályokon kívül élnek, ők akarnak-e integrálódni. A másik, hogy kik azok az emberek, akik a cigányság vezetését felvállalják, és az ő érdekeiket képviselik. Sajnos azt tudom mondani, hogy az elmúlt húsz évben szinte kivétel nélkül gazemberek. Amíg a cigány vezetők a saját népüknek az ellenségei, addig ne várjunk megoldást és felismerést.

Az Avason a civil szervezetek közösségépítő programokat folytatnak. Szerintük az eddigi eredményeket tönkreteszi a demonstráció.

Vona Gábor: A civil szervezetekkel kapcsolatban mindig szkeptikus vagyok. Az elmúlt időszakban megtanulhattuk, hogy Magyarországon nincs civil szféra, ha van, nagyon vékony. Általában mindig valamilyen pártérdeket jelenítenek meg. Nem tudom, hogy ez esetben így van-e. Ha valóban tisztességes munkát végeznek az Avason, akkor nekik sok sikert kívánok, és a helyi Jobbik támogatására, együttgondolkodására számíthatnak. De ha ezek a szervezetek azt gondolják, hogy a valódi problémákat elleplezzék, hogy álmegoldásokkal hitegesség az embereket, akkor ebben nem leszünk partnerek. Egy őszinte demonstráció, ami arra ösztönöz mindenkit, hogy a problémákkal foglalkozzon, a közösségépítést csak segíteni tudja.

Kriza Ákos polgármester úgy véli, politikai haszonszerzés, szavazatgyűjtés a demonstráció legfőbb célja.

Vona Gábor: Minden párt szeretne szavazatokat szerezni. A kérdés azonban az, hogy ki hogyan teszi ezt. Van, aki a problémák kikerülésével, mi például a problémákkal való szembe nézéssel.

Az Avason élők valódi problémamegoldást kértek önöktől, vagy azt, hogy vonuljanak?

Vona Gábor: Az avasi emberek segítségért kiáltanak. Amit most tenni tudtunk, hogy a demonstráció felvállalásával megpróbáljuk a figyelmet erre felhívni. Úgy gondolom, a sajtóban hisztériakeltés folyt a felvonulással kapcsolatban. Az ellentüntetők a mi demonstrációnk oldalvizén próbálnak megmutatkozni. De azt gondolom, a demokrácia ilyen, mindenkinek joga van demonstrálni. A legfontosabb azonban az avasi emberek sorsa.

Ha ma valamilyen atrocitás történik, felvállalják?

Vona Gábor: Az ember azért tud felelősséget vállalni, amit saját maga tesz. Mi nem készülünk atrocitásra.

Arra gondolok, hogy ha önök nem vonulnak, akkor nem szervez demonstrációt a Demokratikus Koalíciós és a cigány önkormányzat sem.

Vona Gábor: És akkor folytatódik minden ugyanúgy, ahogy eddig. Azért nem vállaltam volna a felelősséget.

– Hegyi Erika –Miskolc – A Jobbik felhívására több százan gyűltek össze az Avasi lakótelepen

Miskolc, 2012. október 17., szerda (MTI) – A Jobbik által szervezett demonstráción négy-ötszáz szimpatizáns gyűlt össze a miskolci Avasi lakótelepen szerda délután; az ellenzéki párt a rossz szociális viszonyokra, a munkanélküliségre, a közbiztonság romlására szándékszik felhívni a figyelmet.

Demonstráció az Avason – „Magyar Élet Menete”: A Jobbik tüntetése

Miskolc – Már gyülekezik a „Magyar Élet Menete” az Avason a Platán előtt.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek