Vona: a gárdisták népmozgalma megalakult – rendbontás nélkül ért véget a Jobbik demonstrációja

Újjáalakult a Magyar Gárda Mozgalom – jelentette ki Kiss Róbert, a gárda főkapitánya szombaton, a Jobbik Szabadság téri rendezvényén. A demonstráción, ahol több ezren vettek részt, a főkapitány vezényletével vette fel több száz gárdista a Magyar Gárda formaruháját. A rendezvény nem sokkal este 19 óra előtt békésen véget ért.

A Jobbik Magyar Gárda melletti szolidaritási demonstrációján több ezer ember jelent meg szombaton délután a budapesti Szabadság téren.
Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Magyar Gárda Egyesületet másodfokon július elején oszlatta fel a Fővárosi Ítélőtábla. A szóbeli indoklás szerint miután a Magyar Gárda Mozgalom a Magyar Gárda Egyesület céljait szolgálja, a mozgalom tevékenységét az egyesület tevékenységének kell tekinteni.

Kiss Róbert, a Magyar Gárda főkapitánya feltette a kérdést a középen felsorakozott fehér inges, fekete nadrágos embereknek, hogy akarnak-e az újjáéledő Magyar Gárda Mozgalom tagjai lenni. Az igenlő válaszra előbb ő, majd a többiek is felvették a gárda formaruháját. Ekkor a főkapitány kijelentette, hogy a Magyar Gárda Mozgalom újjáalakult.

A gárda mellényeit az emelvényen többeknek átadták, köztük Für Lajos egykori honvédelmi miniszternek, Pörzse Sándornak, az Echo Tv műsorvezetőjének, Szegedi Csanádnak, a Jobbik EP-képviselőjének és Vona Gábor pártelnöknek is. Szegedi Csanád azt mondta, hogy az Európai Parlament jövő heti, strasbourgi alakuló ülésén ezt fogja viselni. Vona Gábor pedig kijelentette, hogy a Jobbik kormányzásra készül, és ha a parlamentbe kerülnek, az első napon ő is ezt a ruhát viseli majd.

Vona Gábor közölte: megalakult a gárdisták népmozgalma. A “gárdisták nem félnek, nem hátrálnak meg” és a Jobbik minden támogatást megad nekik. A párt elnöke szerint a magyar embereknek nem a gárdától kell félniük, hanem “a cigánybűnözéstől”, a Kendermag Egyesülettől, a politikai és a multinacionális gazdasági bűnözéstől.

A pártelnök kijelentette: ha a Jobbik kormányra kerül, amnesztiát hirdetnek a “politikailag meghurcolt elítélteknek”, kivizsgálják, gyakoroltak-e valakik politikai nyomást az elmúlt években a bíróságra, valamint, hogy kik akarták “ledarálni” a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét. Törvényjavaslatot tesznek, hogy a gárda jogszerűen működhessen tovább. Az, hogy mikor kerülnek kormányra, a magyar emberek bizalmától függ – mondta.

A rendezvényen felszólalt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője is, aki megismételte a délutáni sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint az Európai Parlament alakuló ülésén szóban vagy írásban fogja felhívni a figyelmet a magyarországi emberi jogi helyzetre.

A rendezvény nem sokkal este 19 óra előtt békésen véget ért, rendzavarás nem volt. Békés volt a délután a már korábban véget ért Erzsébet téri rendezvényen is, ahol a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tartott szimpátiatüntetést az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György mellett.

A rendezvények közelében egyébként ezúttal nem állították fel a rendőrségi kordonokat sem és a rohamrendőrök sorfalai is elmaradtak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság este fél nyolckor arról tájékoztatott, hogy a rendezvények kapcsán addig nem történt rendkívüli esemény. Az erre a napra elrendelt fokozott ellenőrzésen a rendezvényektől függetlenül, a város más pontjain 7 embert állítottak elő, mert körözték őket.