VON-ROLL avatás

VON-ROLL avatás
Miskolc – A Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központ (MeAKKK) és egyben a Miskolci Egyetem történetének eddigi legértékesebb kutatási eszközét helyezték üzembe július 8-án, kedden délután 1 órától a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézetében.

A Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központ (MeAKKK) Miskolci Egyetemen történt alapításától, 2001-től a Magyarországon működő mechatronikai és anyagtudományi jellegű alap- és alkalmazott kutatásokban érdekelt közép- és nagyvállalati kör tudományos háttérbázisa. A MeAKKK az első 3 évben több mint 30 vállalat által támogatásként nyújtott összesen 250 millió forinttal és ugyancsak 250 millió forint költségvetési támogatással, a 2005–2007 közötti években 360 millió forint állami és 517 millió forint – zömében innovációs járulékból fizetett – vállalati támogatással gazdálkodott.

A MeAKKK keretében folyó anyagtudományi kutatásoknak a 270 éves múlttal rendelkező Műszaki Anyagtudományi Kar a szakmai gazdája. Ezen belül a fémes anyagok tulajdonságaival, azok módosításával – többek között képlékeny alakítással – az Anyagtudományi Intézet foglalkozik Roósz András akadémikus vezetésével.

A képlékenyalakítási kutatások jövőbeni kiterjesztésének igényét elégíti ki az a kísérleti hengerállvány, amely az ALCOA-KÖFÉM Kft-ben működött korábban, és napjainkra felújításra szorult. A VON-ROLL állványt az ALCOA az Anyagtudományi Intézetnek adományozta. Az eszköz napjaink technikai színvonalának megfelelő felújítása a MeAKKK koordinálásával, az ALCOA-KÖFÉM Kft. konzorciumi tagdíjának, az NKTH által a MeAKKK-nak nyújtott állami támogatásnak, valamint a BAY-NANO Kutatási Központ pénzbeli támogatásának felhasználásával valósult meg. A felújított hengerállvánnyal végzett teszthengerlések egyúttal az ALCOA által megfogalmazott kutatási feladatok megoldását is jelentik.

A hengerállvány telepítésének, korszerűsítésének legjellemzőbb állomásait, a szakemberek számára érdekes teljesítmény-paramétereket július 8-án, kedden délután 1 órától mutatták be az egyetemen. Az Anyagtudományi Intézet Geleji Sándor Képlékenyalakítási és Hőkezelő Laboratóriumában pedig az egyetem rektora, Dr. Patkó Gyula és az ALCOA európai vezetőségének képviselője, Markus Plakolm ünnepélyes gombnyomással tartott bemutató hengerlést, majd az áramtalanított állványt a szakemberek és érdeklődő egyetemi és regionális vezetők közvetlen közelről is megtekinthették.