Volt washingtoni kormánytanácsadó az iraki olajüzletben?

Az iraki olajüzletbe való beszállásáról tárgyal egy volt Pentagon-tanácsadó, aki az elsők között támogatta a katonai beavatkozást – legalábbis ezt írta a Wall Street Journal keddi száma.

A lap szerint Richard Perle-nek az iraki kurd régióban, Erbil városának közelében lehet érdekeltsége. Az újság dokumentumokra hivatkozik, amelyek egy lehetséges alkut körvonalaznak. A török AK Group által vezetett konzorcium termelne ki olajat Erbilnél. A társaság vezérigazgatójának amerikai képviselője közölte a lappal, hogy Perle is érdekelt az üzletben.

Perle a napilapnak küldött emailjében cáfolta a hírt. Leszögezte, hogy nincs érdekeltsége semmilyen konzorciumban, amelynek köze volna ahhoz a két kazah férfihoz, akikkel a lap szerint Perle egyeztet.

Perle korábban a volt amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld egyik fő tanácsadója volt. Ő ült a befolyásos védelempolitikai tanács (Defense Policy Board) elnöki székében is 2004 februárjáig. Az iraki invázió egyik keményvonalas támogatója volt.Sporthírek