Volt tisztek csoportot alakítottak Kim Dzsong Il megbuktatására

Megalakult csütörtökön Szöulban az Észak-Koreából elmenekült egykori katonatisztek csoportja, az Észak-Korea Népi Felszabadítási Frontja. A disszidensek bejelentése szerint a céljuk az, hogy megbuktassák Kim Dzsong Il rezsimjét, az északi hadsereg rezsim-gyűlölő tagjaival.

A csoport létrejöttének bejelentésekor nagyjából 100 disszidens, köztük több tucat nő volt jelen. A mozgalom tagjai, akik egykori tiszti egyenruhájukat öltötték fel, a magasba emelték öklüket és azt kiabálták, “Kapjuk el Kim Dzsong Il-t”.

A csütörtöki eseményen jelképesen kivégezték az északi vezetőt, a sztálinista rendszer létrejöttének 62. évfordulója alkalmából. Nagy nevetés és taps közepette megjelent egy férfi, Kim-álarcban, majd elterült a földön, mint akit kivégzőosztag lőtt le, ezután a többiek kivonszolták.

Hvang Jang Jop, aki magasrangú tiszt volt északon, és 1997-ben menekült el, azt mondta: “az ítélet napja közeleg Kim Dzsong Il számára.”
“A világ legmegvetendőbb bűnözőjéről és csoportjáról van szó, ahhoz, hogy el lehessen mozdítani, szervezett előkészületekre van szükség” – közölte a 87 éves volt tiszt, aki jelenleg Szöulban él, de ismeretlen címen, hogy megvédhessék a hatóságok.

A mozgalom szerint már 200 tagjuk van, és a céljuk az, hogy felvegyék a kapcsolatot olyan északi katonákkal, akik készek fellázadni a rezsim ellen. Hogy ezt bizonyítsák, felolvastak egy üzenetet, amit egy állítólagos északi tiszt küldött Nampo városából. A szöveg úgy szólt, hogy ” Kimre hátulról kell lesújtani”, és hogy “egyre nő azokak a száma, akik gyűlölik a diktátort”.

A koreai háború tűzszünettel történt 1953-as lezárulása óta becslések szerint 19 ezren menekültek északról délre. A nagy részük az utóbbi években jutott ki Észak-Koreából.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s