Volt rüh, nincs rüh. Akkor mitől viszket?

Mitől viszket?
Mitől viszket? - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Egy éve egy kórházi osztályt zártak le a rühesség miatt. Most egy idősek otthonában ütötte fel a fejét?

Az Őszi Napsugár Otthonban rühességjárvány ütötte fel a fejét, állította egy olvasónk. Elmondta: idős édesapjánál a bőrgyógyász állapította meg a rühességet, hetek óta kiütések vannak rajta. Mint fogalmazott, az otthonban eddig nem is foglalkoztak vele, de most elkezdtek pánikszerűen fertőtleníteni.

Nem ritka

Az otthon lakói számára az orvosi alapellátást biztosító dr. Kázár Ágnes főorvoshoz fordultunk a panasszal.

– A rühesség időről időre megjelenik a közösségekben, szociális otthonokban és a kórházakban is. Gyakran az onnan visszatérő betegek hurcolják be az élősködőt. A mai napon elmondhatom, hogy az Őszi Napsugár Otthonban nincs új megbetegedés, nincs élősködő okozta járvány – jelentette ki.

A főorvos elmondta, tény, hogy az egyik idős ápoltnál a szakorvos rühességet diagnosztizált, az otthonban a szakvizsgálat előtt kétszer is elvégezték az Epinfóban meghatározott protokoll szerinti kezelést és fertőtlenítést, ami többek között a szoba 48 órás karantén alá helyezésével, a fertőzött ellátott és a szobatárs kezelésével és az ellátottak holmijának fertőtlenítésével jár, függetlenül attól, hogy a lakótárson a rühesség jelei mutatkoznak-e. Ezek után olvasónk édesapján, vélhetően a kezeléssel összefüggésben, allergiás bőrbetegség jelent meg, így az okozhatott nála viszketést. Ennek megfelelően javasolt bőrgyógyászati kezelést az idős beteg megkapta, mára állapota rendeződni látszik.

ÉM-SzK

Mi a rühesség?

A rühesség (scabies) atkafertőzés, mely apró, vörös kiütéssel és igen erős viszketéssel jár. Okozója a Sarcoptes scabiei nevű atka. A fertőzés közvetlen érintkezéssel emberről emberre terjed, gyakran az egész családban. Az alig látható atkák gyakran együtt alvás során szóródnak szét. A ruházat, az ágynemű és más közös tárgy ritkán terjeszti, mivel az atkák élettartama rövid, és a szokásos mosás elpusztítja őket. A nőstény atka alagutat fúr a bőr legfelső rétegében, és petéket rak a járatba. A fiatal atkák (lárvák) azután néhány napon belül kikelnek. A fertőzés heves viszketést okoz, feltehetően az atka kiváltotta allergiás reakció miatt.