„Volt okunk az ünneplésre!”

Akt.:
Bársony Réka egyetemre frissen felvett fiatal
Bársony Réka egyetemre frissen felvett fiatal - © Fotó: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – A jelentkezők 68,8 százaléka bekerült valamely felsőoktatási intézménybe.

Az idén az általános felvételi eljárásban 105.868 fiatal közül 72.641-en nyertek felvételt, összességében a jelentkezők 68,8 százaléka bekerült valamely felsőoktatási intézménybe – mondta Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón. Közlése szerint állami ösztöndíjas formában 55.733-an, önköltséges formában 16.908-an tanulhatnak majd. Nappalin több mint 51 ezren, levelezőn több mint 20 ezren tanulhatnak. Gazdaságtudományokra 17 százalék, műszaki területre 15,4 százalék, pedagógusképzésre 13 százalék került be, ezeket az informatikai, a bölcsész, az orvosi és a jogi képzés követi – ismertette.

– Szerdán este otthon voltam az anyukámmal, és néztük az időt. Mikor lesz már 8 óra? Nagyon lassan teltek a percek. Végre elérkezett a 8 óra, rögtön felmentem a Felvi.hu oldalára. Láttam, hogy sokkal több pontom van, mint a választott szakon a ponthatár. De biztos akartam benne lenni, ezért megnyitottam az e-felvit is. Ott azt írták, hogy felvettek. De amikor megérkezett az sms, akkor nyugodtam csak meg, akkor mertem elhinni, hogy valóban egyetemista vagyok – mesélte el az év talán legizgalmasabb estéjét Szűcs Adriána, aki a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja volt, és a Budapesti Gazdasági Egyetem közösségtervezés szakára jelentkezett, annak is a humánfejlesztés képzésére. Ide 322 pont kellett, neki pedig sokkal több volt, 366.

Először az édesanyámat hívtam, hogy sikerült!” Bársony Réka.

Egy új szak

Megtudtuk tőle, hogy tulajdonképpen egy új szakról van szó. A andragógia megszűnt, ezt alakították át és lett az új neve közösségtervező. Adriána és az édesanyja úgy gondolkodtak, hogy mivel új képzésről van szó, valószínűleg keveset tudnak még róla a diákok, nem jelentkeznek majd sokan, így bekerülni sem lesz túl nehéz. És a számításuk bejött, hiszen az andragógiára tavaly még csak 440 ponttal lehetett bejutni állami ösztöndíjas helyre. Igaz, ez központilag meghúzott ponthatár volt.

Szűcs Adriána Fotó: Bujdos Tibor ©

Adriána úgy tudja, ha megszerzi a diplomáját, számos lehetőség közül választhat majd. Cégeknél tarthat továbbképzéseket és rendezvényeket, de addig még kiderül, igazából merre induljon el.

Egy ponttal

Valószínűleg Bársony Réka sem felejti egykönnyen a szerda estét. Bár sok pontja volt, 466, de nem tudhatta, hogy ez elég lesz-e a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok képzésére. Este az utolsó pillanatban szerveztek pontváró bulit a barátokkal. Miskolc belvárosában egy kávézóban várták a nagy pillanatot. Végre megjelentek a ponthatárok a Felvi.hu-n, és Réka szívéről egy hatalmas kő esett le, hiszen 465-nél húzták meg a határt. Először természetesen az édesanyját hívta, hogy „sikerült!”

Réka a Herman Ottó Gimnázium diákja volt, és sokáig dilemmázott, hogy hová jelentkezzen, mivel sok minden érdekli. Végül úgy döntött, olyan képzést választ, ahová a történelem és az angol kell, mert ezeket a tárgyakat nagyon kedveli. A nemzetközi gazdálkodás pedig számos területen ad majd lehetőséget az elhelyezkedésre, a nemzetközi gazdasági, politikai és diplomáciai életben. Elárulta: kicsit azért izgul a budapesti egyetemi élettől, de ebbe az érzésbe azért jóféle izgalom is vegyül.

Nem izgult

Réka évfolyamtársa, Kalmár Péter nemigen izgult a ponthúzás estéjén. Neki ugyanis nem kevesebb mint 486 pontja volt, így bármelyik egyetem bármelyik képzésére felvételt nyerhetett volna. Ő persze csak egy szakra szeretett volna bejutni, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) programtervező informatikus képzésére. Ez természetesen sikerült. A miskolci Hangolóban várták a barátokkal a 8 órát.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

– Volt, aki nagyon izgult, hiszen épp a tavalyi határt közelítették a pontjai. De végül mindenkit felvettek a barátaim közül, úgyhogy volt ok az ünneplésre – meséli vidáman Péter. Amikor azt kérdezzük, hogy tudott ilyen magas pontszámot elérni, csak annyit mondott, „jól sikerült az érettségi”. Aztán kiderül, Péter 3 tárgyból is emelt szinten érettségizett, amiért mindenki „bolondnak nézte”, hiszen két felvételi tárgy van, így mindenhová elég a két emelt szint.

– De én ki akartam próbálni magam – indokol. – Matekból, informatikából és angolból is megcsináltam az emelt szintet. Szerencsém volt mindennel, és a Hermanban jól felkészítettek minden tárgyból – teszi hozzá Péter.

Lesz pótfelvételi is

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, egy informatikai algoritmussal határozták meg. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolta. Minden jelentkező egyetlen képzésre kerülhetett csak be, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 26-án este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. Amennyiben valakinek egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a pontszáma, a pótfelvételi során jelentkezhet újra.

Hegyi Erika


Fotó: Kozma István
Budapest, Miskolc - Nyilvánosságra hozták szerda este az idei felsőoktatási ponthatárokat. Szerda este eldőlt, hogy a közel 106 ezer jelentkező közül hányan kerültek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára. Az idén is több szakon kiemelten magas pontszám kellett a felvételin: a Budapesti...

Diplomaosztó a Debreceni Egyetemen
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az elsőéves hallgatók harmada próbálna szerencsét külföldön a diploma megszerzése után. Ugyanakkor a vidéki munkavállalás csupán a fiatalok töredéke számára ideális jövőkép – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb kutatásából. Sajá...

Illusztráció: Matey István
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az idén az általános felvételi eljárásban jelentkező 105 868 fiatalból 72 641-en nyertek felvételt - mondta Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Horváth Zita közlése szerint állami ösztöndíjas formáb...