Friss hírek

2008.10.20. 20:24

A szlovák fegyőrség parancsnokának férje túl olcsón dolgoztat a rabokkal

<p>Rabokkal dolgoztatott a szlovák fegyőrség országos parancsnokának vállalkozó férje - méghozzá a piaci órabér töredékéért. Erről az egyik szlovák napilap írt leleplező cikket hétfőn.</p>

A pozsonyi Sme ((szme)) szerint állítólag erős politikai hátszéllel tisztségbe jutott fegyőrségi vezető hitvese 36 napon keresztül 21-28 koronás (185-247 forint) órabérért kőművesmunkát végeztetett a nyitrai fegyház két rabjával, miközben a piaci órabér a régióban 80-140 korona (700-1200 forint) közt mozog. A rabok dolgoztatását Szlovákiában sem tiltják, de a lapban megszólaltatott ellenzéki kereszténydemokrata politikus, a volt igazságügy-miniszter Daniel Lipšic ((danyiel lipsic)) szerint etikátlan, ha a fegyőrség vezetője így visszaél a hivatalával.

Mária Kreslovának ((mária kerszlová)) nem ez az egyetlen "családi vállalkozása" - a napilap további esetekről is beszámol. Felidézi azt a korábban már sajtóvisszhangot kiváltó esetet, amikor a parancsnok a lánya tulajdonában lévő és férje vezette étteremben vendégelte meg a szlovák fegyőrségnek és európai társintézményeinek rendezett nemzetközi futballtorna résztvevőit. És, hogy még cifrább legyen a történet, más fura szálra is rámutat a Sme: ugyanaz a vállalkozó bérli a család éttermét, aki büfé üzemeltetésére nyert jogot a nyitrai fegyházban.

Kreslová a lap információi szerint tavalyelőtt komoly politikai segédlettel emelkedett a fegyőrségi igazgatói posztra: kinevezése hátterében állítólag Ivan Lexát kell keresni, aki az 1994 és 1998 közti időszakban, vagyis a jelenlegi szlovák kormánykoalícióban is helyet foglaló Vladimír Mečiar ((vlagyimír mecsiar)) harmadik kormánya idején a titkosszolgálat vezetője volt. Lexa idején a titkosszolgálat olyan ügyekbe keveredett, mint például az akkori elnök fiának, ifjabb Michal Kováčnak ((mihal kovács)) az elrablása. Ezek miatt már Mikuláš Dzurinda ((mikulás dzurinda)) 1998 és 2002 közti első kormánya idején eljárás indult Lexa ellen. Állítólag első nyitrai fogva tartása idején, a nyitrai börtönben ismerkedett meg a fegyőrség mostani parancsnokával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!