Volt dühöngõ a kecskeméti gyermekotthonban

Nem volt szakszerûen kiépítve, nem volt rá engedély, de volt egy olyan szoba a kecskeméti gyermekotthonban, ahová a dühöngõ fogyatékos gyerekeket különítették el. Tavaly novemberig mûködött, azóta osztályteremként használják. Ezt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat sajtótájékoztatóján mondták el a megyei vezetõk. Azt mondták, a törvény erre lehetõséget ad, ám a szakminisztérium szerint csak kiépített szobában és felnõtt jelenlétében lehet alkalmazni ezt a terápiát.

Az intézmény és a megyei önkormányzat vezetõi is kezdetben tagadták, pénteken azonban egy sajtótájékoztatón elismerték, hogy létezett az elkülönítõ szoba a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthonban, igaz csak alkalomszerûen használták. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, három ilyen esetrõl számoltak be nekik a dolgozók és az intézmény vezetõje. Három súlyos állapotban lévõ fiatalt bevittek a szobába, így különítették el õket a többiektõl, mert nem volt más lehetõség. Az elnök hangsúlyozta, a szoba nem egy rendszeresen mûködõ része volt az intézménynek.

Tavaly novemberig használták elkülönítésre és azóta tanteremnek alakították át. Az önkormányzat vezetõje szerint nem hagyták magukra ott a gyerekeket és nem is kellett egész napokat ott tölteniük. Szerintük a jogszabályok is lehetõvé teszik az effajta elkülönítést.
A minisztérium azt mondja, ilyen esetekben is szigorú szabályoknak kell megfelelni. Például a helyiségnek vizesblokkal és törhetetlen ablakokkal kell rendelkeznie, nem lehet sötét és a falait is világosra kell festeni.

A megyei elnök azt mondta, nem gondolták, hogy az otthonban szükség van speciális dühöngõ kialakítására. A kirobbant botrány után azonban kérnek a minisztériumtól engedélyt és megépítik és – mivel a megyében sehol nincs – kezdeményezik, hogy a városi kórházban lehessen gyermekpszichiátriai osztály.

Volt dolgozók és szülõk robbantották ki a botrányt a hét elején. Azt állították, hogy több órára, sõt, akár egy napra is bezárják a feldühödött fogyatékos gyerekeket az otthon egyik helyiségébe, aminek az ablakán rács van, az ajtó vasból készült és a termet bekamerázták. Azon keresztül figyelték a bezárt gyerekeket.

Az ügyben rendõrségi eljárás is indult személyi szabadság megsértése miatt.